Opštine u Srbiji koje nisu imale usvojenja dece u inostranstvu

0
Porodica
Foto: Ilustracija, Canva

Više od 50 gradova i opština u Srbiji, u poslednjih 70 godina, nije usvojilo dete u inostranstvo. Usvajanja dece van Srbije moguća su, iz opravdanih razloga, od 1980. godine.

Ovo se zaključuje na osnovu dopisa koje je srpsko Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dostavilo Komisiji za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

Dopis 2 pecat
Fotografija: Portal Naša mesta

U dopisu se navodi da su podaci dobijeni od centara za socijalni rad u tim gradovima i opštinama i da obuhvataju period od 1952. godine do avgusta 2022. godine. Dopis je dostavljen Komisiji marta 2023. godine.

Centri za socijalni rad sledećih gradova i opština su naveli da u tom periodu nije bilo usvojenja dece u inostranstvu: Štrpce, Užice, Trstenik, Surdulica, Srbobran, Srbica, Sjenica, Sečanj, Raška, Ražanj, Prijepolje, Pećinci, Petrovac, Paraćin, Novi Kneževac, Nova Varoš, Merošina, Mali Zvornik, Majdanpek.

Babušnica, Bajina Bašta, nema usvajanja u inostranstvu
Fotografija; Portal Naša mesta, Babušnica, Bajina Bašta, nema usvajanja van Srbije

Prema istim podacima usvojenja dece u inostranstvo nije bilo ni u: Ljuboviji, Leposaviću, Lebanu, Kučevu, Krupnju, Koceljevi, Kosovskoj Kamenici i Ranilugu, Kovinu, Kniću, Kladovu,Irigu, Zubinom Potoku, Žitištu, Žagubici, Doljevcu, Despotovcu, Guči i Lučanima, Vrnjačkoj Banji, Vlasotincu i Crnoj Travi, Velikom Gradištu, Varvarinu i Ćićevcu, Bujanovcu, Bosilegradu, Boljevcu, Bojniku, Bogatiću, Beloj Palanci, Bačkoj Palanci, Baču, Bajinoj bašti, Babušnici, Apatinu i Adi.

Usvajanja dece u inostranstvu bila su moguća od 1980. godine samo iz „naročito opravdanih razloga“.

Srbija je Porodičnim zakonom iz 2005. predvidela Jedinstveni lični registar usvojenja. Pravilnik je izmenjen 2023. godine.

Portal Naša mesta tražio je podatke o Registru od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ali do slanja ovog Biltena nije dobio odgovor.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime