Opština Apatin traži zabranu privrednog ribolova

0
Fotografija preuzeta sa sajta apatin.rs

Opština Apatin uputila je apel Javnom preduzeću „Vojvodina šume“ da zabrani privredni ribolov na na Dunavu kod Apatina.

Predsednica opštine Dubravka Korać navela je u dopisu da novčana dobit od izdavanja dozvola za privredni ribolov nije adekvatna šteti koja se nanosi dunavskom ekosistemu, prenosi zvanični sajt opštne Apatin.

Dubravka Korać je istakla da bi dobit od izdavanja dozvola za privredni ribolov vrlo brzo bila nadoknađena kroz prodaju dnevnih dozvola sportskim ribolovcima, kao i kroz druge turističke usluge. Ona je podsetila da je privredni ribolov zabranjen kako uzvodno, na teritoriji Mađarske, tako i u okviru rezervata „Kopački rit“.

– Ukoliko zbog ranijih finansijskih kalkulacija, javno preduzeće , Vojvodinašume“ nije u situaciji da ukine prodaju dozvola za privredni ribolov, opština Apatin je spremna da otkupi dozvole, odnosno nadoknadi potencijalni finansijski gubitak izostankom njihove prodaje privrediim ribolovcima – navela je predsednica opštine u dopisu.

Dubravka Korać je podsetila da je tokom prošle godine u Apatinu održano Svetsko prvenstvo u sportskom ribolovu za žene. Tom prilikom uređena su dva kilometra obale na Dunavcu, uređen put i parking prostor. Zahvaljujući toj investiciji, više stotina ribolovaca iz bilo je prisutno na pomenutom delu obale. Takođe, odžrano je nekoliko takmičenja nacionalnog nivoa i nekoliko kupova.

Podsećamo, opština Apatin je krajem prošle godine dodelila stipendije najboljim studentima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime