Od EU bi do kraja 2020. trebalo da stigne osam miliona evra za državnu upravu

0
Program za suzbijanje sive ekonomije
Foto: Ilustacija Pixabay.com

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor reforma javne uprave na osnovu kojeg se očekuje uplata u budžet Srbije u iznosu od 8,25 miliona evra do kraja ove godine.

– Za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu – rekla je Joksimović, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da su 2015. godine odlučili da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 miliona evra, podrži ciljeve ove reforme. Oni imaju veoma pozitivan širok efekat ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života naših građana kao i veoma pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici.

– Dosadašnje sprovođenje ovog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja, ali i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave – dodala je Joksimović.

Treća varijabilna tranša podrške za koju je u četvrtak upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju.

Na inicijativu ministarke Joksimović otvoreni su pregovori sa Evropskom komisijom o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva.

– S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas – naglasila je Joksimović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime