Novi zakon za bolje uslove za bezbednost i zdravlje na radu

0
Zaposleni i njihova prava
Foto: Pixabay.com

Na prvom sastanaku Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na  ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kazala je da će usvajanjem i sprovođenjem zakona biti obezbeđeni uslovi za viši stepen bezbednosti zdravlja na radu, kao i bolji uslovi rada.

Novi zakon ima za cilj sprečavanje povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da će „bolja zakonska rešenja omogućiti stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja će omogućiti zaposlenima da produktivno rade do odlaska na penziju“.

Ona je istakla da je bezbednost zdravlja na radu jedno od osnovnih prava koje je zajamčeno Ustavom Srbije, a prema kome svako ima pravo na poštovanje dostojanstva na radu, bezbedne i zdrave uslove na radu, potrebnu zaštitu na radu.

Takođe, podsetila je da je važeći Zakon o bezbednosti zdravlja na radu u primeni od novembra 2005. godine i dodala da od tada nije bilo bitnijih promena u njemu, bez obzira na društvene i ekonomske promene koje nameću čitav niz usklađivanja.

Prema njenim rečima, donošenjem ovog zakona, što je deo reformskog procesa u našoj zemlji, izvršiće se i potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom EU.

V.d direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić kazala je da će se pozitivni efekti novog zakona naročito ogledati kroz veću zaštitu zdravlja zaposlenih propisivanjem obaveza poslodavcu da zaposlenog uputi na njegov zahtev na redovan lekarski pregled u redovnom vremenskom intervalu, a najkasnije u roku od pet godina.

U izradi zakona učestvuju prestavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Privredne komore Srbije, Fakulteta zaštite na radu u Nišu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, NALED.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime