Kraljevu treba primenjljiv plan kvaliteta vazduha

1
Foto: Youtube/RTVKraljevo/Printscreen

Javnom prezentacijom projektnih ideja usmerenih na moguću saradnju javnog, civilnog i privatnog sektora u rešavanju višegodišnjeg problema kvaliteta vazduha gradu Kraljevu završena je dvodnevna radionica koju je organizovalo udruženje građana Kraljevački razvojni centar.

Zaključak oko koga je postignut opšti konsenzus svih učesnika radionice je da Kraljevu treba dobar i primenjljiv Plan kvaliteta vazduha, a ne dokumet čijim će se usvajanjem zadovoljiti puka forma i zakonska obaveza.

Radionica je jedna od aktivnosti projekta “Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha” započetog u septembru 2020. godine koga ova organizacija realizuje u partnerstvu sa udruženjem građana Novi Put iz Kraljeva uz pomoć Beogradske otvorene škole. Projekat se sprovodi u okviru prvog kruga programa “Snažno zeleno” kojim Evropska unija podržava angažman civilnog društva u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

Dvadeset učesnika radionice, predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora grada Kraljeva kao i nekolicina predstavnika lokalnih medija razmotrilo je različite aspekate višegodišnjeg problema zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone.

Njima su, najpre, stručnjaci iz javne uprave grada Kraljeva, Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i Doma zdravlja Medicus Universalis, kroz sadržajne prezentacije, ukazali na vrste, obim i broj problema koje imaju građani, a uzrokuje ih zagađeni vazduh. Fokus je bio na aktivnostima koje lokalna samouprava preduzima, i one koje bi tek trebalo da preduzima, kako bi se, pre svega, smanjio uticaj povećanih koncentracija čestica PM 10 i PM 2,5 u vazduhu tokom grejne sezone.

Najveća saglasnost učesnika dvodnevne radionice U Vrnjačkoj Banji je postignuta u vezi sa predlozima za obaveznu, multisektorsku saradnju u kreiranju javnih politika grada kroz dokument Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu.

Lokalna samouprava, tek treba da usvoji ovaj dokument jer se on, posle usvajanja na Gradskom veću, bez malo još pre godinu dana, nalazi, još uvek, u statusu Nacrta. Dokument je, uz brojne iznete primedbe, pre svega iz javne uprave, prosleđen Ministarstvu zaštite životne sredine na saglasnost. To ministarstvo je, inače, finansiralo izradu tog dokumenta a saglasnost na Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu još uvek nije data.

1 KOMENTAR

  1. Drago mi je da se nesto menja po pitanju yastite zivotne sredine kao i o brizi za ljude. Mislim da bi svest o tome trebalo podici na mnogo visi nivo jer nam je vazduh najbitniji za opstanak na plavoj planeti. Ako ga mi unistimo, niko nam nece pomoci. Takodje sam misljenja da u skole i vrtice, kao i u zdravstvene ustanove, posebno sada za vreme pandemije treba uvesti ruske fotokataliticke preciscivace vazduha jer su se pokazali kao odlicno sredstvo u borbi protiv ove posasti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime