Održani lokalni izbori u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu

0
Foto: Pixabay.com

U gradu Zaječaru i opštinama Kosjeriću i Preševu održani su danas lokalni izbori.

Za mandate u lokalnim skupštinama borilo se više stranaka koje su na vlasti, kao i u opoziciji na republičkom nivou.

U Zaječaru i Kosjeriću pored naprednjaka i socijalista i lokalnih grupa građana, učestvovala je i Demokratska stranka Srbije zajedno sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, kao i Pokret Dosta je bilo u Zaječaru.

Prema prvim preliminarnim rezultatima u Zaječaru je izlaznost bila 50,63%. Najviše glasova dobila lista SNS oko 47% i 24 mandata. Na drugom mestu po broju glasova je Dr Nenad Ristović – Pobeda sa 27% i 16 mandata, treće mesto je zauzeo Ivica Dačić SPS, JS sa 8,5% i četiri mandata, Možemo bolje – Dragana Rašić – 7,15% i četiri mandata, Grupa građana „dr Dejan Krstić“ 3,1% ima jedan mandat, kao i Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi, koja je takođe osvojila 1 mandat.
Ispod cenzusa su ostale liste Nada za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije) koja je osvojila 2,60%, Zdrava Srbija – Milan Stamatović 1,8% a Grupa građana “Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković” 2% glasova.
Lista “Aleksandar Vučić – za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić” osvojila je oko 67% glasova u Kosjeriću pa će u budućem sazivu Skupštine opštine imati 20 od 27 odbornika. Grupa građana “Čisti ljudi za čist Kosjerić” u lokalnom parlamentu imaće tri odbornika. Tri predstavnika imaće i “NADA za Kosjerić – Nacionalno demokratska alternativa – Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije – Žika Gojković – Pokret obnove Kraljevine Srbije”. Koalicija Zdrave Srbije i Nove Srbije “Domaćini da pobede – Milan Stamatović” osvojila je 2 odbornička mesta.
Lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” ostala je ispod cenzusa. Izlaznost u Kosjeriću je bila 72,99%.
U Preševu se izlaznost procenjuje na oko 43%. Prema poslednjim objavljenim podacima lista “Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” osvojila je 1.204 glasa, tj. oko 6 odsto. Najveći broj glasača dobila je Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika Opštine Šćiprim Arifija, osvojivši 14 mandata u budućem sazivu Skupštine. Druga po broju glasova je Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe sa osvojenih 9 mandata, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija je dobila 7 mandata, dok je koalicija srpskih partija prevođena SNS dobila 2 odbornička mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime