Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak pridružili se grupi najprivlačnijih gradova za ulaganja

0
iznajmljivanje gradskog poslovnog prostora
Foto: Pixabay.com

Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak aktuelni su dobitnici BFC SEE priznanja nakon što su uspešno prošli kroz još jedan ciklus sertifikacije i potvrdili status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. BFC SEE sertifikat dodeljuje regionalna mreža partnerskih organizacija iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Osim po višestrukom učešću u BFC programu, navedene samouprave se u regionalnim okvirima ističu i po izuzetno visokom procentu ispunjenosti kriterijuma koje propisuje standard o povoljnom poslovnom okruženju.

Novi Sad je treći ciklus sertifikacije završio krajem 2020. godine sa oko 93% ispunjenosti, Ruma je četvrti put resertifikovana ove godine sa 91% ispunjenosti kriterijuma, dok je Čačak sa identičnim procentom prvi put stekao međunarnodni BFC SEE sertifikat i status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, objavljeno je na sajtu NALED-a.

Najbolji rezultat ne samo u Srbiji nego i u regionu, ostvario je Leskovac sa nešto više od 96% ispunjenosti kriterijuma, a prema rečima gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića, za dobar rezultat zaslužan je posvećeni rad celokupne gradske uprave.

– Naš grad je uspešno završio rekordni četvrti ciklus sertifikacije, čime smo potvrdili da kontinuirano radimo na razvoju kvaliteta naših usluga, a maksimalan rezultat ostvarili smo u čak šest od 10 kriterijuma i sa opštinom Gradiška u susednoj Republici Srpskoj, Leskovac ima najbolji rezultat u čitavom regionu. Ovo značajno dostignuće rezultat je i dugogodišnjeg uspešnog rada Saveta za razvoj grada Leskovca oličenog u dobroj saradnji između privatnog sektora i lokalne administracije, ali i dokaz naše strateške opredeljenosti za uspostavljanje stabilnog poslovnog okruženja. BFC SEE sertifikat će, kao i do sada, biti garancija da će novi ulagači i privrednici dobiti pouzdane usluge na najvišem nivou  – poručio je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović.

Leskovac se u privlačenju investitora vodio preporukom BFC SEE standarda da lokalne samouprave ciljaju ulagače iz industrija u kojima imaju najviše potencijala, te je ovaj grad sada poznat po kompanijama iz automobilske industrije (Jura, Aptiv i Autostop), tekstilne (Džinsi, Falke, Bim tex) i građevinske (Terastil, IGM Mladost).

Od 59 lokalnih samouprava iz regiona koje su pristupile BFC SEE programu u okviru treće edicije standarda, njih 34 je sertifikovano, a među njima i devet gradova i opština iz Srbije. Pored aktuelnih dobitnika, važeći BFC SEE certifikat imaju i Šabac, Ćuprija, Požarevac, Stara Pazova i Pećinci.

U cilju daljeg promovisanja programa i unapređenja pozicije sertifikovanih samouprava, u toku je osnivanje BFC Kluba, novog radnog tela NALED-a, koje će okupiti čelnike najuspešnijih gradova i opština u Srbiji. Klub je zamišljen kao svojevrsna platforma za dijalog sa najvišim državnim zvaničnicima i akterima relevantnim za pitanje lokalnog ekonomskog razvoja. Uz to, članstvo bi moglo da računa i na druge privilegije kao što su uticaj na reformski proces, umrežavanje sa potencijalnim donatorima i investitorima, i učešće u specijalističkim programima obuka za lokalne administracije.

BFC SEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja. Na putu do sertifikata gradovi i opštine moraju da ispune 10 kriterijuma među kojima su postojanje strategije razvoja, funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Privrednog saveta, adekvatnu infrastrukturu, efikasan proces izdavanja građevinskih dozvola, stimulativnu politiku za razvoj preduzetništva i dr.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime