Nedovoljno razvijene opštine u Srbiji dobile 320 miliona dinara

0
Direkcija za imovinu
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji dodeljeno je ukupno 320 miliona dinara bespovratnih sredstava, nakon što su predstavnici 40 lokalnih samouprava iz IV kategorije po stepenu razvijenosti potpisali ugovor u Ministarstvu za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Bespovratna sredstva dodeljena su za izradu projektno-tehničke dokumentacije (Program 1 – 70 miliona dinara) i realizaciju infrastrukturnih projekata (Program 2 – oko 250 miliona dinara), saopštilo je Ministarstvo.

Sredstva su dodeljena po osnovu Javnog poziva „Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije za 2021“, koji je ministarstvo raspisalo u martu ove godine.

– Potpisivanjem ugovora o dodeli bespovratnih sredstava otpočinjemo važnu borbu za povratak gotovo jedne trećine, nedovoljno razvijenih, lokalnih zajednica Srbije u krug sredina u našoj zemlji u kojima se bolje živi – izjavio je ministar Novica Tončev.

Tončev je dodao i da je „zadovoljan što su se sve opštine, iz četvrte kategorije razvijenosti, odazvale Javnom pozivu i što je ovo jedno od retkih ministarstava koje je obezebedilo sredstva za kupovinu opreme za unapređenje komunalne infrastrukture, ali i za podizanje kapaciteta u zdravstvu“.

Uz finansijsku pomoć Ministarstva, nerazvijene opštine moći će da izrađuju projektno-tehničku i pripremaju plansku dokumentaciju, grade nove i obnavljaju postojeće infrastrukturne objekte koji su od značaja za jednu lokalnu sredinu, što će obezbediti ravnomerni regionalni razvoj na celoj teritoriji Srbije, bolje uslove za život svih građana i opstanak mladih u svojim rodnim mestima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime