Uskoro internet i u ruralnim delovima Srbije

0
Internet na selu
Foto: Pixabay.com

U narednih nekoliko dana biće objavljen konkurs za izbor operatora koji će u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija raditi na izgradnji komunikacione infrastrukture u ruralnim delovima zemlje, gde nema fiksnog interneta, saznaje Startit Dnevnik.

U Srbiji oko 125 hiljada domaćinstava nema fiksni pristup internetu.

Planirano proširenje internet mreže trebalo bi da obezbedi pristup brzom internetu za još 90.000 domaćinstava u seoskim naseljima.

Takođe, planirano je i povezivanje objekata javne namene koji obuhvataju najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica, i drugih lokalnih i republičkih objekata širom Srbije.

Inicijativa za proširenje internet mreže usledila je nakon analize dostupnosti interneta, koju je Ministarstvo sprovelo tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Urađeno je i mapiranja krajeva u kojima nedostaje fiksna internet mreža. Tada je ustanovljeno da 5% domaćinstava, odnosno oko 125.000 nema fiksni pristup internetu.

Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi projekta, najavljenoj za početak sledeće godine, biće otpočeta izgradnja infrastrukture koja će omogućiti pristup brzom internetu.

Objektima javne namene budući operator moraće da bez naknade pruža uslugu pristupa globalnoj mreži u brzini od najmanje 100 Mbps.

Operator će biti u obavezi, takođe, i da obezbedi dostupnost usluge širokopojasnog pristupa nove generacije za minimalno 95% domaćinstava u konkretnom naselju.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji 73,1% domaćinstava poseduje računar, dok pristup internetu ima 80,1%.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime