NALED pozvao poslodavce da angažuju lica iz marginalizovanih grupa

0
fabrika tekstila i infustrijska proizvodnja
Foto: Pixabay.com

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je objavila javni poziv poslodavcima za angažovanje lica iz marginalizovanih grupa u okviru programa “Zajedno za zajednicu”.

U saopštenju NALED-a se navodi da sve zainteresovane javne ustanove i javna preduzeća, privredni subjekti i udruženja građana u Vranju, Aleksincu, Kragujevcu, Kruševcu, Pirotu i Subotici mogu do 16. aprila da se prijave za učešće u programu i kao poslodavci angažuju Rome, Romkinje i lica iz drugih marginalizovanih grupa, kako bi im pomogli da steknu prihode i lakše prebrode izazove koje je nametnula pandemija korona virusa.

Program implementira projekat Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” zajedno sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja (AOC), i sprovodi u saradnji sa šest lokalnih samouprava i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a za cilj ima poboljšanje ekonomskog položaja i uslova života marginalizovanih grupa.

“Svaka od lokalnih samouprava, odnosno poslodavci na njihovoj teritoriji, imaće priliku da u periodu april-avgust angažuju oko 35 lica, od jednog do četiri meseca, i obezbede im mesečnu naknadu od 28.000 dinara neto za 160 sati rada”, izjavio je Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje.

Cilj je da, kako kaže, među 210 radno angažovanih lica bude najmanje 60 odsto Roma, kao i 30 odsto žena, a priliku za angažovanje pored romske populacije imaju i povratnici iz zemalja EU, samohrane majke, žene žrtve nasilja, lica sa invaliditetom, nezaposleni u periodu dužem od godinu dana i druge ranjive kategorije.

Prijave će ocenjivati tim sastavljen od predstavnika GIZ-a, NALED-a i AOC-a.

Potencijalni poslodavci biće u obavezi da angažuju lica koja su se tokom marta prijavila na poziv NALED-a i AOC-a, a projekat će pored naknade troškova na ime isplaćenih zarada i poreza i doprinosa, poslodavcima pokriti i troškove, nabavke radne opreme, i troškove prevoza sa i na posao, dok će projekat za radno angažovana lica obezbediti dezinfekciona sredstva i zaštitne maske.

Radno angažovana lica će obavljati poslove u oblasti socijalne i humanitarne pomoći, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i čišćenja rečnih korita, održavanja higijene u javnim ustanovama i prostorima, poslove koje se tiču kulturnih delatnosti, anketiranja građana u projektima od javnog interesa, sakupljanja i prerade otpada i sve druge aktivnosti koji su od interesa za lokalnu zajednicu i unapređenje ekonomije koje trpi posledice aktuelne pandemije Covid-19.

Mera radnog angažovanja “Cash for Work” (“Zajedno za zajednicu”) tokom pandemije kovida-19 deo je šireg projekta Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime