DRI: Nacionalnim parkovima preti opasnost zbog urbanizacije

0
nacionalni parkovi u Srbiji
Foto: Naša Mesta

U nacionalnim parkovima Srbije očigledan je rast bespravne gradnje, razvoj neadekvatnih oblika turizma i nagomilavanje otpada, kao i veće seče šuma u zaštićenim područjima nego što je dozvoljeno, navedeno je u izveštaju Državne revizorske institucije.

To su neki od zaključka koji su predstavljeni u izveštaju o reviziji poslovanja nacionalnim parkovima u Srbiji, a predsednik DRI Duško Pejović istakao je da je cilj te revizije bio da se ukaže da je našim nacionalnim parkovima potrebno efikasno, efektivno i ekonomično upravljanje.

Pejović je ukazao da su nacionalni parkovi važni, jer čuvaju prirodne vrednosti i resurse od nacionalnog značaja.

– Za ovu temu smo se odlučili zbog urbanizacije tih područja, nedostatka komunalne infrastrukture, nerešenih sistema otpadnih voda, razvoja neadekvantih oblika u turizmu – rekao je Pejović za Tanjug.

On je dodao da tokom poslednjih godine postoje tendencije širenja naselja i urbanizacije zbog izgradnje nelegalnih objekata koji ugrožavaju živi svet u nacionalnim parkovima.

Državni revizor Goran Čabarkapa je istakao da su na osnovu revizije doneti zaključci da institucije u Srbiji nisu usaglasile sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, da preduzete aktivnosti institucija koje su zadužene za nacionalne parkove nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima. Takođe je napomenuo i da nije bilo dovoljno aktivnosti čuvara i nadležnih inspekcija.

U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova – Đerdap, Kopaonik, Fruška gora, Tara, Šar planina koji se prostiru na 150.000 hektara.

U vlasništvu države je 66 odsto, a 34 odsto je privatno vlasništvo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime