Kragujevac: Novi ekološki sajt i nastavak borbe za zdravlje

0
ekologija

Pomoću novog veb-sajta čija je namena zaštita životne sredine i usvojene Deklaracije o sprečavanju proizvodnje GMO hrane, grad Krajujevac se bori za bolje zdravlje građana.

Na veb-sajtu www.ekologijakragujevac.rs biće predstavljanje sve aktivnosti koje se tiču zaštite životne sredine na teritoriji Kragujevca, piše zvanični sajt opštine Kragujevac. Za izradu i ažuriranje sajta Kragujevac je izdvojio 150 hiljada dinara, a sajt je izradilo udruženje „Prvi prvi na skali“.

„Pripremajući se za izradu sajta utvrdili smo da najveći broj eko-udruženja nema dovoljnu vidljivost. Bila je neophodna jedna adresa koja bi se time bavila. Uz podršku Grada i zahvaljujući partnerima koji su uradili tehnički deo, sajt je dostupan i biće od koristi udruženjima i široj javnosti, rekao je Dejan Milošević, zastupnik Udruženja „Prvi prvi na skali“.

U Kragujevcu se širi ekološka svest kroz radionice i edukativna predavanja, kao i aktivno uključivanje civilnog sektora i javnosti u kreiranje javnih politika u oblasti zaštite životne sredine i izradu najvažnijeg strateškog dokumenta.

Kragujevac je jedan od 136 srpskih gradova koji su potpisali Deklaraciju o sprečavanju proizvodnje i upotrebe GMO hrane. Grad je za ovaj projekat izdvojio 140 hiljada dinara. Potpisivanje Deklaracije predstavlja nastavak projekta „Kragujevac bez GMO“, čija je realizacija počela pre tri godine.

Akcije koje čuvaju prirodu u Kragujevcu

Za projekte u ekologiji Grad Kragujevac je ove godine izdvojio 2,5 miliona dinara što je za pola miliona više nego prethodne.

Realizacijom projekta „Zajedničkim snagama protiv divljih deponija“, ove godine u Kragujevcu uklonjeno je 14 divljih deponija.

ekologijaOd septembra na snagu stupa odluka odbornika o početku akcije ”Vrati dah prirodi i posadi drvo”. Svi investitori biće u obavezi da na svakih hiljadu kvadratnih metara bruto površine objekta u izgradnji posade jedno drvo. Za veće objekte, to će morati da učine za svakih 500 kvadratnih metara.

„U oktobru počinje i sprovođenje odluke koja se tiče zamene filtera na bazi aktivnog uglja za sve pekare, mesare i trgovine brze hrane kako bismo sprečili zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa“, podsetio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime