Srbija dobila više od 220 miliona bespovratnih sredstava od EU

0
Foto: Ilustracija Pexels

Evropska Unija odobrila je Srbiji 223,6 miliona evra bespovratnih sredstava za sedam projekata.

Ovu intormaciju potvrdila je ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović, prenosi „Tanjug“.

Ministarka Joksimović je precizirala da su tri od sedam projekata koji će biti finansirana u sektoru transporta, dva iz oblasti energetike, te po jedan u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

Sredstva su odobrena u okviru šestog poziva za podnoišenje predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, dok je ukupna procenjenja investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata jeste 885,4 miliona evra.

– Svi projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom – izjavila je Joksimović.

Ona je istakla da je najvažniji cilj ovih projekata ravnomerni regionalni razvoj Srbije, otvaranje radnih mesta, poboljšanje zdravstvene zaštite i ostvarivanje ciljeva Zelene agende.

Za projekte u sektoru transporta odobrena su ukupna sredstva u iznosu od 135,7 miliona evra. Sredstva su usmerena na modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – granica sa Bugarskom, rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog na deonici Stalać – Đunis, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata – sektor Prahovo.

U sektoru energetike odobren iznos je nešto veći od 17 miliona evra. Sredstva će biti iskorišćena za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH. Takođe, sredstva će biti usmerena na razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije.

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 u iznosu od 36,4 miliona evra. U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom „Ruralni širokopojasni internet“, koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,4 milona evra, u dve faze, obezbediti uvođenje brzog interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1.500 javnih objekata, uključujući škole.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime