Kragujevac: Grade se još dve solarne elektrane

0
montiranje solarnog panela
Foto: Ilustracija, Canva

Odmah nakon Nove godine dve nove solarne elektrane priključiće se kragujevačkom elektro-energetskom sistemu.

U Kragujevcu će uskoro početi izgradnja još dve solarne elektrane – na Sportskom centru Iskra koji je namenjen osobama sa invaliditetom, kao i na Srednjoj stručnoj školi.

Oprema za ove dve elektrane je već stigla i odmah nakon Nove godine će biti postavljena na krovove tih obekata.

Solarne eletrane više nisu privilegija samo evropskih mediteranskih zemalja poput Portugalije, Španije, Italije i Grčke koje imaju znatno više sunčanih dana od kontinentalnih evropskih zemalja. Energija sunca je neiscrpan izvor i podjednako je dostupan svim pravnim i fizičkim licima i u regionu Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u završnom izveštaju projekta  „Balkanski solarni krovovi“.

Kragujevac “grad promoter” solarne energije

U tom dvogodišnjem projektu promocije korišćenja solarne energije u domaćinstvima i državnim institucijama Kragujevac je bio grad pilot promoter popularizacije korišćenja solarne energije.

Sa partnerima Porečom iz Hrvatske i Mostarom iz Bosne i Hercegovine, Kragujevac je potpisao povelje sa 50 balkanskih gradova koji su prihvatili da različitim merama podstiču instalaciju solarnih panela i centrala.

U okviru tog projekta u Kragujevcu je sredstvima iz gradskog budžeta instairano šest solarnih centrala na objektima u vlasništvu grada, a još dvadesetak na privatnim kućama za koje je polovinu sredstava obezbedilo Ministarstvo energetike i rudarstva.

Stavovi izneti u podržanom medijskom programu nužno ne izražavaju stavove grada Kragujevca koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime