Koje je najbolje javno preduzeće u Srbiji

0
Foto: youtube/screenshot

Novosadska toplana je sama finansirala izgradnju novog postrojenja koje će obezbediti efikasiju ekonomičniju tehnologiju grejanja.

Postrojenje je izgrađeno na rekonstruisanom toplotnom izvoru „Jug“, investicija je vredna 4,2 miliona evra, a sve je urađeno u skladu sa propisima zaštite životne sredine.

Toplana istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju i jedina u Srbiji ima kogeneraciono postrojenje kakvo od ranije postoji i na toplani Zapad. Njegova prednost u odnosu na industrijske sisteme je i u stepenu iskorišćenosti primarne energije a reč je i o obnovljivom izvoru energije.

– Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Zamenjeno je preko 200 kilometara toplovodnih cevi u poslednjih šest godina, a četiri puta je pojeftinjeno grejanje. Od velikog gubitaša Novosadska toplana je postala stabilna firma koja ulaže u dugoročnu stabilnost – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je povodom završetka radova na postrojenju posetio toplanu.

Tom prilikom gradonačenik je rekao da je ova investicija završena u predviđenom roku. On je najavio novu realizacija projekata u oblasti energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, kako bi Novi Sad imao energetski efikasne zgrade, da bi potom moglo da se pređe na obračun po utrošku. Trenutno se taj sistem ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje.

Direktor JKP „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović je istakao da je od 2014. godine polovina vrelovodne mreže, stare preko 40 godina, zamenjena i dodao da se to javno preduzeće „nijednom nije zadužilo, te da sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava“.

– Priključili smo 150 stambeno-poslovnih objekata na mrežu, a preduzeće nije korisnik ni tekućih ni kapitalnih subvencija Grada, čak smo u poslednjih nekoliko godina uplatili u gradski budžet milijardu i 200 miliona dinara, da mogu da se finansiraju drugi važni projekti za Novi Sad –  izjavio je Arsović.

Arsović je, takođe, naglasio da se Preduzeće ni jednom nije zadužilo i da sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava i dodao da je na osnovu zvaničnih podataka Agencije za privredne registre, kada se uzme u obzir broj zaposlenih, “Novosadska toplana“ ubedljivo najbolje javno preduzeće u Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime