KJP “Zlatibor” i komunalna inspekcija Čajetine apeluju na građane da ne pale kontejnere

0
Foto: Pixabay

Grejna sezona tek što je počela, a KJP „Zlatibor“ Čajetina ponovo se susreće sa problemima paljenja kontejnera. Već je zabeleženo nekoliko slučajeva paljenja zbog čega su kontejneri oštećeni ili potpuno uništeni, pa otuda briga šta očekivati u narednim mesecima.

Protekle grejne sezone u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor, kao i u seoskim mesnim zajednicama, registrovano je preko 20 zapaljenih i uništenih kontejnera. To stvara veliku finansijsku štetu KJP „Zlatibor“, imajući u vidu da cena jednog plastičnog kontejnera sa PDV-om iznosi 22.000,00 dinara.

„To su uglavnom bili kontejneri zapremine 1, 1 metar kubni, ali bilo je slučajeva paljenja kontejnera od pet kubika u seoskim mesnim zajednicama. Naravno, ukoliko se zapale metalni kontejneri postoji mogućnost njihove popravke i ponovnog vraćanja u funkciju, ali zato u slučajevima paljenja plastičnih kontejnera oni bivaju sasvim uništeni i neupotrebljivi“, kaže Dragana Rosić, PR KJP „Zlatibor“ Čajetina.

KJP „Zlatibor“ konstantno ulaže u obnavljanje komunalne opreme. Samo je u ovoj godini nabavljeno 250 novih kontejnera, za koje je preduzeće iz sopstvenih sredstava izdvojilo blizu pet miliona dinara. U pitanju su zeleni plastični kontejneri zapremine 1,1 m³ koji su raspoređeni u užem centru Zlatibora gde su zamenjeni stari i dotrajali, a određeni broj raspoređen je u centru Čajetine.

„Na svakom od novih kontejnera jasno je naznačeno kakve sankcije očekuju one koji se budu ponašali neodgovorno“, naglašava Dragana Rosić i dodaje da u narednom periodu nadležni u ovom preduzeću računaju na podršku komunalne inspekcije, kao i komunalne milicije koja je u fazi formiranja.

„Ovim putem apelujemo na sve korisnike naših usluga da pre bacanja pepela u kontejnere žar prvo ohlade“, napominje Danka Spasenić Nikolić iz komunalne inspekcije opštine Čajetina. „Dakle, nije zabranjeno odlaganje pepela u kontejnere, ali on mora biti hladan a ne užaren,tako da se kontejner ne uništi. Samim tim, ne zagađuje se ni životna sredina. U prethodnoj nedelji su na žalost već tri kontejnera zapaljena na Zlatiboru i zato ja ovim putem molim, ali i želim da naglasim da su velike kaznene odredbe i da će svako lice koje bude zatečeno na licu mesta da pali kontejner biti kažnjeno novčanom kaznom od 20 000 dinara. Takođe, ako se utvrdi činjenično stanje na osnovu prijave građana, u prekršajnom postupku mogu biti kažnjeni između dvadeset i pedeset hiljada dinara.“

U KJP-u i u komunalnoj inspekciji nadaju se da će ovim apelom upućenim sugrađanima doprineti da se ovakav nemar zaustavi kako bi se, zarad opšteg dobra, omogućilo nesmetano obavljanje sakupljanja i odvoza komunalnog otpada sa teritorije opštine Čajetina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime