Grad Prokuplje reorganizuje i prodaje deo Komunalnog preduzeća

0
prokuplje ustanve kulture
Foto: Printscreen

Glasovima većine odbornika u prokupačkoj Skupštini odlučeno je da se najveće javno preduzeće u ovom gradu JKP Hammeum reorganizuje, pa će, kako je objasnio gradonačelnik Milan Aranđelović, neke od radnih jedinica biti izdvojene iz preduzeća, a zatim prodate zainteresovanim privatnim koncesionarima.

Zastarela mehanizacija, veliki broj radnika od kojih je većina zaposlena u administraciji, nerentabilnost u poslovanju, gde više od 80 odsto ide na plate zaposlenih, ali i preko 50 miliona godišnjih subvencija iz budžeta, samo su neki od navedenih razloga na sednici Skupštine Prokuplja koja je izglasala „statusne promene izdvajanja iz osnivanja JKP Hammeum“.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je restruktuiranje ovog preduzeća sa preko 300 zaposlenih jedini način da se sačuva novac građana kojim se subvencioniše javno preduzeće koje je nefunkcionalno i sve manje može da zadovolji i pruža usluge građanima.

Od 312 radnika, mi u tom preduzeću jedva da imamo 20 do 25 funkcionalnih i operativnih koji stvarno nešto rade. Tražili smo rešenje prethodnih godina kako da ovo preduzeće prihoduje i samo zarađuje, imali smo sastanke sa rukovodstvom firme i sindikatima, ali nismo došli do konkretnog rešenja. U planu je da vodovod, kanalizacija i usluge na groblju ostaju u sklopu JKP Hammeuma, a da se ostale delatnosti poput naplate parkiranja i tržnice izdaju koncesionaru – kaže gradonačelnik.

Dodaje da je niška firma Ekspres Plan izradila analizu poslovanja JKP Hammeum, a da dobijeni rezultati i na papiru potvrđuju ono što se vidi i što svi građani odavno znaju.

U ovakvom stanju preduzeće je neodrživo, mi ne želimo da novac koji je planiran za kapitalne investicije i asfaltiranje ulica dajemo za plate radnicima u javnom preduzeću. Analize potvrđuju da bi već za 2 do 3 godine morali da se zadužujemo, kako bi održali likvidnost te firme, za koju mesečno samo za plate u ovom trenutku ide 24 miliona dinara – rekao je Aranđelović.

Inače, problemi u Hammeumu su sve vidljiviji od početka godine, zbog čega je i kasnila decembarska plata zaposlenih. Nakon toga je isplaćeno 60 odsto plate, dok je prestali deo isplaćen pre nekoliko dana, a zaposleni strahuju sa razlogom kada će i koliko primiti januarsku i ostale plate u ovoj godini.

Skupština je imala 18 tačaka dnevnog reda, a zanimljivo je da se ni jedan od prisutnih odbornika nije javio za reč, niti je bilo polemike po nekoj od tačaka, iako bar na papiru u skupštinskim klupama sede i 6 „opozicionih“ odbornika SPS, 4 iz Pokreta obnove kraljevina Srbije, 3 Zavetnika i jedan iz Grupe građana „Pristojno Prokuplje“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime