EU: Kragujevac dobija „Evropsku kuću“

0
Fotografija preuzeta sa sajta europa.rs

Grad Kragujevac i Delegacija EU u Srbiji potpiisali su pismo o namerama o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu.

Pismo su potpisali ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, na Investicionoj konferenciji „Nove mogućnosti za investiranje 23“, prenosi zvanični sajt EU u Srbiji.

Žiofre je istakao da je posle Beograda, Novog Sada i Niša, odlučeno da se Evropska kuću otvori i u Kragujevcu.

– Zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je obezbedila lokaciju. To je kuća u kojoj će Evropa biti otvorena građanima, preduzetnicima, nastavnicima, mladima, kulturnim aktivistima, civilnom društvu i naravno biznisu. Naša kuća povezuje institucije Evropske unije sa građanima i približava Šumadiju i Kragujevac evropskim vrednostima – rekao je ambasador Žiofre.

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i ovo će biti četvrta Evropska kuća koja se otvara u Srbiji.

„Naša misija je da Srbija postane još veći deo evropske privrede dok se nalazi na putu integracija Evropske unije. Mi moramo da pomognemo srpskoj vladi da stvori bolje okruženje za srpske privrednike da napreduju, inoviraju i rastu. Evropska unija je glavni donator u Srbiji. Iz Evropske unije u Srbiju je u poslednjih nekoliko godina stiglo preko 60 odsto investicija – rekao je Žiofre.

Dašić je rekao da je jako važno što se nama Delegacija EU “približava” direktno, na lokalnom nivou.

– Najveći benefit je što će svaki građanin moći da se upozna sa projektima i učestvuje u komunikaciji sa EU – rekao je Dašić.

Podsećamo, Evropska Unija je obezbedila 174 miliona evra za rekonstrukciju pruge Beograd – Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime