EU: 174 miliona evra za prugu Beograd – Niš

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Johannes Plenio

Grant za deonicu pruge Beograd–Niš, vredan 174,6 miliona evra u okviru železničkog koridora 10 potpisan je u Beogradu.

Projekat je deo Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan i Inicijative Tima Evropa i doprinosi strategiji Global Gateway, prenosi zvanični sajt EU u Srbiji.

Mesec dana nakon potpisivanja prvog granta, EIB Global je potpisala drugi za poddeonicu Paraćin–Trupale–Međurovo, u okviru paketa finansiranja EU vrednog 2,2 milijarde evra za deonicu Beograd–Niš na železničkom Koridoru 10. Ugovor za prvi grant iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (82,8 miliona evra) potpisan je u februaru 2023. godine. Ovim sredstvima će se podržati unapređenje i modernizacija železničke pruge duge 230 km, omogućujući brzinu i do 200 km/h između Beograda i Niša, povećan protok robe i privredni rast u oblastima duž koridora.

Potpisivanju su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, potpredsednica EIB Liljana Pavlova, ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predstavnici železnice Srbije.

Ovaj projekat je važan deo Ekonomsko-investicionog plana i Inicijative Tima Evropa. Za njega će se koristiti i tehnička pomoć EU, za pripremu dokumentacije u skladu sa ekonomskim, ekološkim i društvenim zaštitnim merama i pravilima koja se primenjuju na javne nabavke EU.

Podsećamo, krajem decembra EU je Srbiji donirala 21 milion evra za oblast vladavine prava.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime