Energetska efikasnost u prigradskim sredinama Surdulice

0
Foto: Dragan Milošević

Dom kulture u selu Dugojnica rekonstruisan je po principima projektovanja energetski efikasnih zgrada za postojeće mikroklimatske uslove, u meri u kojoj su dozvoljavali urbanistički uslovi.

Energetska efikasnost ove zgrade je obezbeđena novom stolarijom, ulaznim vratima i termoizolacijom visokih termičkih performansi.

Objakat je bio u veoma lošem stanju, a izgrađen je pre 80 godina za potrebe stanovnika ovog mesta i u duhu tradicije i navika ruralne sredine.

Prilikom rekonstrukcije Doma kulture u naselju Alakince, Opštine Surdulica, sačuvane su glavne karakteristike postojećeg objekta i primenjena je energetska efikasnost.

Krovna konstrukcija je zamenjena, spoljašna i unutrašnja zamenjena je PVC stolarijom, dok su fasadni otvori zastakljeni nisko emisionim staklom, ispunjenim helijumom.

Sve prostorije sada imaju prirodno osvetljenje i ventilaciju na prozorima, tako da zadovoljavaju minimume postavljene aktuelnim propisima.

Sanitarni čvorovi su novi, dok je fasada obložena „demit“ fasadom debljine pet centimetara.

Primenom dopunske izolacije na fasadi i tavanu kao i primenom savremene stolarije i izolacionih stakala, poboljšana je izolacija objekta svojim kompaktnim oblikom, čime je ukupno poboljšana energetska efikasnost objekta.

Objakat se sastoji od glavnog dela spratnosti, suterena, prizemlja i sprata kao i aneksa (bine) ukupne fukcionalne celine od 350 kvadratnih metara.

Stanje objekta Doma kulture u Opštini Alakince je bilo potpuno zapušteno.

Fasade i  unutrašnji zidovi su bili sa mestimično propalim i nezdravim malterom, stolarija pretežno ruinirana ili potpuno dotrajala, zastakljena jednostrukim staklom.

Sve to nije zadovoljavalo savremene uslove termičke efikasnosti.

Izmene koje su projektovane, a zatim i izvedene prema savremenim potrebama i idejom investitora, učinile su objekat korisnim za meštane.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Surdulica u okviru projekta „Energetska efikasnost opštine Surdulica“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime