Elektronsku pisarnicu uvelo 37 JLS, saznajte koje se ističu

0
Šalter
Foto: Ilustracija, Canva

Potrebno je vreme da se administracija u potpunosti odrekne papira, ali se očekuje da tokom ovog meseca i preostale JLS i državni organi počnu da koriste Pisarnicu.

Softversko rešenje episarnice trenutno koristi 108 organa državne uprave, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. Očekivan broj korisnika Pisarnice od strane organa državne uprave, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave je 280, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Pisarnicu trenutno koristi 37 jedinica lokalne samouprave. Ovaj softver su prvi uveli Šabac, Zrenjanin i Veliko Gradište, a među gradskim opštinama ističe se Obrenovac, navodi isti izvor.

U toku marta meseca očekuje se da preostale jedinice lokalne samouprave i pojedini državni organi koji još uvek ne koriste sistem počnu sa radom u njemu, kažu za Portal Naša mesta iz Kancelarije za IT I eUpravu.

Nisu neophodni novi pravilnici za rad u Pisarnici

Na pitanje da li su JLS dužne da izrade pravilnike koji propisuju poslove vezane za ePisarnicu, iz Kancelarije kažu da to nije potrebno, da mogu primenjivati važeće propise koji uređuju kancelarijsko poslovanje, a da po potrebi internim aktom dodatno mogu da urede procedure.

Državni organi, organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave tokom 2022. godine obavešteni su o tehničkim preduslovima koje je potrebno ispuniti kako bi se kancelarijsko poslovanje vodilo u elektronskom obliku.

Svi uslovi su ispunjeni i svi postepeno prelaze na novi način rada, rečeno je za Portal Naša mesta u Kancelariji za IT.

S obzirom da je uprava 40 godina radila na jedan način koji je sada u velikoj meri izmenjen, izazov je u osmišljavanju procesa koji će pratiti pravilno korišćenje novih tehnologija i potpuna implementacija.

Potrebno je vreme da administracija stekne poverenje u tehnologije i u potpunosti se odrekne papira, koji će u svakom slučaju još neko vreme biti prisutan u radu organa, naveli su iz Kancelarije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime