Kancelarija za IT: Puna primena sistema eArhiv tokom marta

0
softver
Foto: Ilustracija, Canva

Iako softversko rešenje Pisarnica još uvek  nije u potpunosti zaživelo, svi organi koji ga koriste već arhiviraju elektronska dokumenta u skladu sa propisima. 

Softversko rešenje eArhiv pušteno je u rad i povezano je sa softverskim rešenjem Pisarnica koje koriste organi uprave. Tokom marta se očekuje puna primena sistema, saopštila je za Portal Naša mesta Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Prema Uredbi o tehničko tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i arhiviranje arhivske građe i dokumentarnog materijala, sistem eArhiv, softversko rešenje za arhiviranje dokumentacije u elektronskom obliku, trebalo je da počne da radi 1. Januara

Iz Kancelarije kažu da se neće menjati postojeći pravni okvir, navodeći da se propisi primenjuju, iako je na terenu uočeno da arhivski radnici imaju određene nedoumice.

U toku je obuka arhivista nadležnih javnih arhiva, kao i arhivara u organima uprave koji će u svom radu svakodnevno koristiti eArhiv, navela je Kancelarija za IT i istakla da svi organi koji rade u Pisarnici već arhiviraju elektronska dokumenta u skladu sa propisima.

Na pitanje da li je Kancelarija uputila državnoj upravi i lokalnoj samoupravi neki dopis u vezi sa puštanjem u rad eArhiva ili u vezi sa elektonskim arhiviranje, kako da prevaziđu nedoumice, nadležni iz ove institucije su odgovorili da redovno održavaju sastanke sa svim ministarstvima i upoznaju ih sa dinamikom uvođenja softverskih rešenja koja razvijaju, tako da je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upoznato sa dinamikom puštanja u rad softverskog rešenja eArhiv.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime