„Država će pomoći građanima da nabave i da instaliraju solarne panele“

0
Energetska efikasnost u Šapcu
Foto: Pixabay.com

Država će pomoći da se nabave solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Hoćemo da omogućimo da svi koji troše elektirčnu energiju mogu i da je proizvode. Pomoći ćemo da se nabave solarni paneli i da se instaliraju na krovove, jer i oni mogu da smanje račune za 10-15%, a kada nismo kod kuće i ne trošimo energiju ona odlazi u sistem i koristite je kasnije. Hoćemo da animiramo građane koliko je zaštita životne sredine važna i koliko korišćenje obnovljivih izvora energije – i sunca, vetra, biomase, može dobra da donese, da počnemo da mislimo drugačije – izjavila je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je podsetila i na projekat države koji startuje od juna, a vezan za zamenu stolarije na kućama i zgradama, rekavši da će to doprineti sniženju računa za struju.

– Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani. Primera radi, za stan od 50 kvadrata potrebno je ukupno oko 120.000 dinara za zamenu prozora, jer ukoliko imate staru stolariju ona vam onemogućava da štedite. Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju – rekla je ona, prenosi sajt Ministarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime