DRI objavila preko 2000 preporuka za 2020. godinu

0
DRI objavila preporuke
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Državna revizorska institucija je u revizijama sprovedenim u 2020. godini dala subjektima revizije 2.155 preporuka i objavila ih u Registru preporuka za 2020.

– Najviše preporuka DRI je dala u revizijama finansijskih izveštaja 1.215, zatim u revizijama pravilnosti poslovanja 534, u revizijama svrsishodnosti poslovanja 264 preporuka, a u kombinovanim revizijama finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja 142 preporuke, navodi se u saopštenju DRI.

Od ukupno 2.155 preporuka, 937 se odnose na preporuke „prvog prioriteta“ i prema Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji treba da budu sprovedene u roku od 90 dana, 1.008 preporuka „drugog prioriteta“ koje treba da budu realizovane u roku do godinu dana i 210 preporuka „trećeg prioriteta“ za čije je sprovođenje potrebno do tri godine.

– Kada se posmatra procenat izvršenja preporuka po vrstama revizija, najveći procenat sprovođenja preporuka je, za sada, u revizijama pravilnosti poslovanja 92 odsto, a najmanji u revizijama svrsishodnosti poslovanja 50 odsto, rekao je predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

Prema rečima Pejovića, najveći je procenat izvršenja preporuka prvog prioriteta, i to 91 odsto.

Nastavak objavljivanja Registra preporuka predstavlja dodatni korak ka povećanju transparentnosti i finansijske discipline institucija javnog sektora, kao i odgovornosti u trošenju javnih sredstava, navodi DRI.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime