Državna revizorska institucija objavila Registar preporuka za 2019. godinu

0
DRI Duško Pejović
Dr Duško Pejović, predsednik državne revizorske institucije i državi revizor Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) Srbije objavila je danas na svom vebsajtu Registar preporuka za 2019. godinu, što predstavlja dodatni korak ka povećanju transparentnosti i finansijske discipline institucija javnog sektora, kao i odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

U revizijama sprovedenim u 2019. godini, DRI je dala 1.970 preporuka.

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović naveo je da je najviše preporuka dato u revizijama finansijskih izveštaja – 1.221, zatim pravilnosti poslovanja 420, kod svrsishodnosti poslovanja 229 preporuka, a u kombinovanim revizijama finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja -100 preporuka.

Najveći broj preporuka, 971 su one prvog prioriteta koje moraju da se sprovedu u roku od 90 dana, 834 su drugog prioriteta i moraju se sprovesti u roku do godinu dana, a za ostalih165 preporuka, trećeg prioriteta za sprovođenje je potrebno do tri godine.

Kada je reč o procentu izvršenja preporuka, najviše ih je u revizijama pravilnosti poslovanja, 83 odsto a najmanje u revizijama svrsishodnosti poslovanja, 24 procenta.

Kao što se i očekivalo, najviše su se izvršavale preporuke prvog prioriteta i to 81 odsto.

Objavljivanjem preporuka je svim zainteresovanim stranama omogućeno da prate status svake preporuke a registru se može pristupiti na sajtu državne revizorske institucije, navodi se u saopštenju DRI.

Ocenjuje se da ovo objavljivanje predstavlja dodatni korak ka povećanju transparentnosti i finansijske discipline institucija javnog sektora, kao i odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime