Besplatnim upisom u katastar i legalizacijom do uređenih imovinsko-pravnih odnosa

0
Stalna konferencija gradova i opština
Foto: Ilustracija, Pixabay,com

Uvođenje stimulacija za građane da legalizuju svoje objekte, kao i trogodišnjeg besplatnog upisa u katastar, digitalizacija rada sudova i implementacija sistema eProstor za elektonsku izradu prostornih i urbanističkih planova, ključne su mere da u Srbiji dođe do konačnog uređenja imovinsko-pravnih odnosa.

U naredne dve godine će to biti prioriteti Saveza za imovinu i investicije, saopšteno je na svečanoj sednici ovog radnog tela NALED-a.

Visoke takse koje prate ozakonjenje i preopterećenost lokalnih samouprava predmetima, značajno su usporile ovaj proces te je potrebno produžiti rokove za legalizaciju i digitalizovati proceduru, a građane stimulisati kroz smanjenje troškova. Takođe, potrebno je omogućiti i besplatan upis objekata u naredne tri godine kako bi se postigao visoki nivo ažurnosti katastra.

– Prilike za investiranje u Srbiji postoje i uslovi za poslovanje su bolji, ali je potrebno rešiti imovinske odnose među kojima bih posebno izdvojio Zakon o zadrugama i sporove koji se i više od 20 godina vode oko zadružnog zemljišta. Za privredu je takođe od velikog značaja da se dalje unapređuje procedura upisa u katastar – izjavio je predsednik Saveza i direktor MK grupe Jovan Purar.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović istakla je da ta institucija podržava predlog uvođenja besplatnog upisa u katastar i da će planirane izmene zakona omogućiti da se to ostvari. “Srbija je u oblasti izgradnje napravila najveći pomak na Doing business listi i sa 186. mesta stigla među prvih 10 u svetu u izdavanju građevinskih dozvola, a 44. smo u ukupnom plasmanu. Plan koji smo usvojili predviđa da u naredne tri godine uđemo u top 10”, dodala je Damnjanović.

Članovi predsedništva istakli su da su unapređenje postupka konverzije i digitalizacija rada sudova oblasti koje bi mogle da donesu najveća poboljšanja. Ocenjeno je da Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, nije pomogao korisnicima, zbog čega danas postoji oko 5.000 hektara „zarobljenog“ zemljišta na kojem niko ne gradi. Iz ovog razloga se proces konverzije ne sme više odlagati, a iz NALED-ovog Saveza poručuju da su se stekli uslovi da se svojinski odnosi nad građevinskim zemljištem konačno urede na pravičan i ekonomski opravdan način.

Kada je reč o digitalizaciji rada sudova, Savez predlaže da se omogući elektronska komunikacija svih učesnika u postupcima (sudija, stranaka i dr.), praćenje predmeta i izrada odluka, kako bi se predupredilo da dođe do zastoja u radu sudova i nastupanja zastarelosti.

Kao jedan od ključnih rezultata Saveza istaknut je doprinos unapređenju postupka upisa u katastar uvođenjem jednošalterskog sistema eŠalter, putem kojeg je tokom dve godine podneto gotovo 690.000 zahteva. Savez je doprineo i uvođenju eAukcije, koja je od 1. septembra obavezan način prodaje imovine u izvršnom postupku. Putem portala do sad je sprovedeno 147 javnih nadmetanja.

Novo rukovodstvo Saveza za imovinu i investicije

Članovi Saveza za imovinu i investicije izabrali su novo rukovodstvo. Savez će voditi Jovan Purar, direktor MK Grupe, dok će potpredsednici u novom sazivu biti Dejan Vuković, osnivač advokatske kancelarije Vuković i partneri i Nikola Lapčević, direktor direkcije za pravne poslove u Erste Banci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime