30 miliona dinara Gornjem Milanovcu za projekte proistekle iz saradnje sa građanima

0
gornji milanovac
Foto: Mduls

Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović posetila je juče opštinu Gornji Milanovac, gde je u selu Pranjani obišla mini pitch teren i teretanu na otvorenom u OŠ „Ivo Andrić“ koji su izgrađeni budžetskim sredstvima MDULS.

Tom prilikom ona je istakla da je važno da građani osete spregu države i jedinica lokalne samouprave, jer opština Gornji Milanovac redovno aplicira na sve konkurse MDULS sa izuzetno kvalitetnim projektima, čija je realizacija uvek u roku, a posebno važno je to što su ti projekti proistekli iz saradnje građana i njihove opštinske uprave.

– Sve ovo nam daje podstrek da i ubuduće sarađujemo sa opštinom Gornji Milanovac, jer insistiramo da projekti koje finansiramo budu volja građana, pored toga što su kriterijumi za ocenjivanje načina utroška sredstava veoma strogi. Opština Gornji Milanovac je jedna od onih koju možemo da pohvalimo, posebno imajući u vidu da smo u prethodnim godinama ovoj opštini za različite projekte opredelili 30 miliona dinara, od kojih je najveći deo bio namenjen dečijim i školskim igralištima, baš kakvo je ovo u Pranjanima“, izjavila je resorna ministarka.

Ona je dodala da je povod za današnju posetu Pranjanima „kontrola“ utroška 8,5 miliona dinara kojima je MDULS sufinansiralo izgradnju mini pitch terena i teretane na otvorenom u OŠ „Ivo Andrić“, a suština je da deca i mlade porodice osete da njihova opština misli o njihovim zahtevima i potrebama, a država opredeljuje u budžetu sredstva za njihovo finansiranje i to ne samo u centralnim delovima opština u Srbiji, već i u prigradskim naseljima i selima, baš kakvo su Pranjani.

Jedinstvena upavna mesta

Ona je podsetila da je MDULS budžetskim sredstvima podržala i druge projekte opštine Gornji Milanovac, poput uvođenja e-parlamenta i otvaranja Jedinstvenog upravnog mesta (JUM), koje je jedno od najboljih od ukupno 25 koja funkcionišu u zemlji.

Obradović je istakla da je uspostavljanje JUM-ova u gradovima i opštinama u Srbiji sastavni deo reforme javne uprave, kao i da će ove godine ukupno 40 jedinica lokalne samouprave (JLS) imati otvorene JUM-ove, što predstavlja trećinu JLS u zemlji.

– Važno je da svi gradovi i opštine imaju svoj JUM, gde građani na jednom mestu mogu da obave sve svoje poslove sa lokalnom administracijom. Važno je da građani znaju da što su ozbiljniji projekti njihovih gradova i opština, to su i postignuti rezultati bolji, zaključila je Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime