Oslikavanje murala i grafita na namenskim zidovima?

0
paracin mural

Iscrtavanje grafita na zidovima javnih ustanova i na zgradama je problem sa kojim se suočavaju skoro sve svetske prestonice. Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji pogotovo u malim sredinama kao što je Paraćin gde grafiti krase mnoge zidove na stambenim zgradama pa čak i školama.

Grupa entuzijasta je pre dve godine konkurisala kod kompanije CRH Srbija koja je kao jedan od projekata nagradila “Street start up”. Ovaj projekat je pokrenulo Udruženje studenata i mladih u gradu na Crnici. NJihov predstavnik Aleksandar Obradović je tada rekao kako je njihov cilj izgradnja 4 zida na kojima bi likovni umetnici i ljubitelji iscrtavanja grafita imali mesto da iskažu svoju umetnost.

U predviđenom roku izgrađeni su namenski zidovi a prošle godine održan prvi Festival ulične umetnosti. Na zidovima u Parkiću Haliću u neposrednoj blizini SC “Paraćin” umetnici su slikali likove znamenitih Paraćinaca kao što su: Toma Živanović, Jelisaveta Petrović, Stevan Stevanović u istoriji poznat kao Steva Pisar i Svetolik Dragačevac.

Nedavno je na ovom mestu održan i drugi Festival ulične umetnosti na kojem su umetnici sa Likovne kolonije crtali slične motive – Slikari su nacrtali prvi pisani trag Paraćina iz 1375. godine (Parakinov brod i trg sa ostalim mestima u okolini), naslikan je prvi crtež Paraćina iz 1876. poznatog ruskog slikara Vasilija Polenova, srednjevekovni grad Petrus i štab Milana Obrenovića na prostoru današnje Muzičke škole Milenko Živković, kaže Nemanja Jovanović, predsednik Saveta za mlade opštine Paraćin.

On smatra kako grafiti i murali mogu načiniti veliku materijanu štetu javnim ustanovama i privatnim licima jer nastaju na mestima koja nisu za to predviđena. Ovo je odličan način da oni koji vole ovu vrstu umetnosti iskažu svoje umeće i dar a u isto vreme ne budu u sukobu sa zakonom, zaključio je Jovanović.

Promociju alternativne umetnosti – oslikavanje murala i grafita na namenskim zidovima oranizovali su opština Paraćin, Dom omladine i Savet za mlade naše opštine.

Piše: Igor Perić

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Paraćina u okviru projekta „Eko-Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime