Zemlje koje su usvojile najviše dece iz Srbije posle ratifikacije Konvencije o međunarodnom usvojenju

0
švedska
Foto: Ilustracija, Canva

Najveći broj dece iz Srbije posle ratifikacije Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja 2013. godine, dat je na usvojenje u Švedsku i Ameriku.

U Švedsku je posle 2012. usvojeno više od 90 dece, u Ameriku 35 dece, zatim sledi Španija sa 15 usvojenja i Izrael sa devet usvojenja.

Od 2013. do 2022. godine petoro dece usvojeno u Kanadu, troje u Italiju, po dvoje u Švajcarsku i Kipar, i po jedno u Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj i Austriji., navedeno je u ovom dokumetu.

Ove informacije nalaze se među u podacima koji su navedeni u dopisu koji je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dostavilo Komisiji za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji marta 2023. godine. Portal Naša mesta imao je uvid u ovaj dokument. Podaci su, kako je navelo Ministarstvo u dopisu dobijeni od centara za socijalni rad.

Deca usvojena sa teritorije Centra za socijalni rad Beograd

Tabela usvojenja, Beograd
Fotografija: Portal Naša mesta, Tabela usvojenja, Centar za socijalni rad Beograd

Beogradski centar je dostavio podatke iz kojih se vidi da je od 2013.u Švedsku usvojeno 18 zdrave dece, sedmoro bolesne i sedmoro nepoznatog zdravstvenog statusa. U porodicama u SAD usvojeno je troje zdrave, četvoro bolesne i dvoje dece nepoznatog statusa.

U Kanadi je usvojeno troje zdrave dece, u Španiji jedno zdravo dete i dvoje nepoznatog zdravstvenog statusa. U istom periodu, dvoje zdrave, jedno bolesno i jedno dete nepoznatog zdravstvenog statusa usvojeni su u Izraelu.

U Italiji, Austiji i Portugalu usvojeno je po jedno zdravo dete nakon 2013.

Usvojenja u Švedsku iz gradova Srbije

Prema istom izvoru, od 2013. godine do 2022. u Švedsku je usvojeno: šestoro zdrave dece sa teritorije koje pokriva centar za socijalni rad iz Žitorađe, troje zdrave sa teritorije Kruševca, po  dvoje zdrave dece sa teoritorija Aleksinca,Vranja, Prokuplja i Šapca.

Po jedno zdravo dete sa područja koje pokrivaju centri iz Novog Bečeja, Niša, Prištine i Inđije, troje bolesne dece sa teritorija Novog Pazara, Vršca, Leskovca i Kruševca usvojeno je u Švedskoj. U istu zemlju stiglo je i dvoje bolesne dece iz Kosovske Mitrovice, dvoje iz Kikinde sa naslednim bolestima, kao i po jedno bolesno dete iz  Kragujevca, Bačke Topole i Bele Crkve, Vladimiraca, Uba, Plandišta, Zrenjanina i Sombora i Šapca.

U Švedskoj je usvojeno i po jedno sa dete posebnim potrebama sa teritorija koje pokrivaju centri iz Batočine, Odžaka i Niša.

Usvojenja dece bez naznačenog zdravstvenog statusa

Becej zemlje usvajanja
Foto: Portlal Naša mesta, Becej zemlje usvajanja

Podaci govore da je u Švedsku od 2013. do 2022. usvojeno i 10 dece kojima nije poznat zdravstveni status i to: četvoro dece sa teritorije koje pokriva centar za socijalni rad u Bečeju, troje dece iz Smederevske Palanke, dvoje dece iz Alibunara i jedno iz Sremske Mitrovice.

Švedska je i pre ratifikacije Konvencije bila jedna od zemalja u koju se usvajao veliki broj dece iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime