Zaječar: Bolja digitalna pismenost đaka kroz igru

0
učenici slobodno vreme

Tim učenika Gimnazije Zaječar „Digi sikers“ osmislio je projekat kojim se kroz igru razvijaju digitalne veštine i unapređuje digitalna pismenost.

Tim zaječarskih gimnazijalaca, „Digi sikers“, među pobednicima je konkursa „Digitalna ekspedicija Izazov“, piše zvanični sajt Grada Zaječara. Osmislili su projekat koji čine radionice i niz takmičenja za učenike i predavanja za nastavnike na temu korišćenja potrage za blagom u cilju razvoja digitalnih veština.

Učenici kroz niz zadataka, poput dešifrovanja, provere autentičnosti slika, traženja informacija, pravilnog korišćenje mejla, rada sa novim alatima, razvijaju digitalne veštine. Ujedno, organizatori dobijaju procenu stepena razvoja analize urađenih zadataka.

gimnazija zajecar– Učenici su zahvaljujući „Digitalnoj ekspediciji Izazov“ dobili priliku da u praksi primene znanje sa časova. Da bi uspešno kreirali igru morali su da podele poslove i zadatke, da zavise jedni od drugih i međusobno se pomažu – naglasio je profesor Mladen Šljivović, mentor „Digi sikersa“.

Dodao je i da su đaci morali da reše još mnogo problema i na taj način osete duh timskog rada, i razviju veštine koje školski sistem često ostavi po strani. To je jedan od razloga zašto je projekat bio od izuzetnog značaja za njihovo iskustvo.

Veliki odziv školskih timova

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristigla je 171 prijava iz 106 škola sa teritorije Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Program Nova pismenost radi sa građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Konkurs drugu godinu zaredom realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime