Za program „Moja prva plata“ zainteresovano 12.966 mladih

0
Novčanik plata
Foto:pixabay.com

Ove godine za program „Moja prva plata“ konkurisalo 12.966 mladih, a svoja radna mesta oglasilo je 8.699 poslodavaca.

– Mladi predstavljaju okosnicu svakog društva i da je zbog toga njihovo zapošljavanje veoma važno, istakla je na sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja i obezbeđivanje raspoloživosti neophodnih uslova i potrebnih resursa za celovito sprovođenje reforme ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

U tom smislu je, kako je napomenula, napravljen čitav niz reformi kako bi naši mladi ostali u svojoj zemlji, zasnovali porodice i privređivali, da svi zajedno gradimo još jaču i napredniju Srbiju.

Ona je podsetila na to da je Vlada, na predlog resornog ministarstva, ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je realizovan niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju.

Kako je saopštilo Ministarstvo, mladi su tom strategijom definisani kao prioritetna grupa kada su u pitanju mere aktivne politike zapošljavanja, pri čemu se program „Moja prva plata“ realizuje drugu godinu zaredom.

Kisić Tepavčević je naglasila da je pomenuti program ostvario izuzetne rezultate i da je, obilazeći preduzeća gde su mladi stekli prva radna iskustva, videla koliko su oni posvećeni i odgovorni, što je rezultiralo time da nakon prvog ciklusa programa gotovo polovina mladih zasnuje radni odnos i ostane u tim preduzećima.

– Srbija kontinuirano prati novine koje se u pogledu politike zapošljavanja mladih primenjuju u zemljama EU, među kojima je najznačajniji program „Garancija za mlade“ – ukazala je ministarka.

Ona je objasnila da je ovaj program primer intervencije u okviru koje se mladima koji su neaktivni i nezaposleni pristupa kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera, uključujući i organizacije civilnog društva, u cilju dugoročno održive integracije na tržište rada.

Program „Garancija za mlade“, kako je predočila, podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je naša zemlja potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada, čime je prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju „Garancije za mlade“, opredeliti ljudske resurse i finansijska sredstva, formirati multiresorne radne grupe i izraditi Plan implementacije ovog programa do juna 2022. godine.

U skladu sa smernicama za pripremu Plana implementacije „Garancije za mlade“, koje je izradila Evropska komisija u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada i Evropskom fondacijom za obuke, prvi korak na tom putu jeste uspostavljanje mehanizama za njegovu izradu i praćenje njegove realizacije, na čijem uspostavljanju Ministarstvo intenzivno radi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime