Vojvodina: Saradnja sa pokrajinom Hesen

0
Fotografija preuzeta sa sajta vojvodina.gov.rs

Vlada Vojvodine namerava da intenzivira saradnju sa nemačkom pokrajinom Hesen u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović sastao se u Novom Sadu sa ministarkom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen Lucijom Putrih, prenosi zvanični sajt AP Vojvodina.

Mirović i Putrih su se saglasili da je privredna saradnja na uzlaznoj putanji, ali i da postoje potencijali da se proširi u mnogim drugim oblastima.

Mirović je izjavio da je susret sa ministarkom Putrih veoma značajan i da predstavlja još jedan korak ka unapređenju odnosa dveju pokrajina.

– Jedna od najkonkretnijih oblasti za saradnju jeste zaštita životne sredine, investiranje u fabrike za proizvodnju pijaće vode, prečistače otpadnih voda i druga postrojenja koja se tiču zaštite životne sredine, što je jedno od najvažnijih pitanja za nas u Vojvodini – naglasio je Mirović.

On je podsetio da je 2019. godine u Hesenu potpisana izjava o saradnji dve pokrajine.

– Obim privredne saradnje između pokrajina raste i postoje dobri uslovi da se proširi i na druge oblasti. Vojvodina je, prema statistici, ključno mesto kada je reč o nemačkim investicijama. Osim zaštite životne sredine, od izuzetne je važnosti i saradnja u oblasti obrazovanja i kulture – dodao je Mirović.

On je istakao da se Srbija bori i da će se izboriti kada je reč o njenom evropskom statusu, jer je to  centralno i spoljnopolitičko, ali i životno pitanje, dodajući da se u brojnim oblastima vidi koliko je važna solidarnost i podrška evropskih zemalja.

Lucija Putrih je potvrdila da Hesen sa Vladom Vojvodine ima dobru osnovu za saradnju punu poverenja.

– Želimo da damo doprinos konkretnim projektima i ojačamo saradnju u okviru regionalnog partnerstva sa fokusom na pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine – izjavila je Putrih.

Pokrajina Hesen jedna je od šesnaest nemačkih federalnih pokrajina sa više od šest miliona stanovnika. Hesen je najbogatija nemačka pokrajina posmatrano po BDP-u po glavi stanovnika.

Podsećamo, pokrajinska Vlada je nedavno izdvojila šest milijardi dinara za različite projekte koje će realizovati lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime