Vojvodina: Održan prvi forum održivog investiranja

0
Fotografija preuzeta sa sajta vojvodina.gov.rs

Prvi forum održivog investiranja na Zapadnom Balkanu održan je u Novom Sadu uz učešće pokrajinskog premijera Igora Mirovića.

Mirović je istakao da je Razvojni fond  Vojvodine jedina nacionalna  organizacija u postupku akreditacije kod Međunarodnog zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Južnoj Koreji, prenosi zvanični sajt AP Vojvodina.

– Zeleni klimatski fond ima novac koji želi na globalnom nivou da upotrebi u funkciji održivog razvoja i zelene energije. Zbog toga je važna vest  da je Vojvodina uspela da postavi jednu organizaciju iz Srbije u fazu pristupa ovim sredstvima – izjavio je Mirović.

Mirović je naglasio da je forum nastavak niza povezanih inicijativa koje je, sledeći evropske regulatorne i ekonomske trendove, poslednjih godina podržavala Pokrajinska vlada.

– Pored podrške Razvojnom fondu Vojvodine da pokrene proces akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda, značajna je i podrška za osnivanje “Zelenog navigatora Zapadnog Balkana”, kao regionalne platforme za održivost privatnog i javnog sektora – dodao je Mirović.

U partnerstvu sa Narodnom bankom Srbije i Evropskom investicionom bankom, poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“ predstavlja osnovne principe koroporativne transformacije ka klimatski neutralnom poslovanju sa primerima dobre prakse iz domena prehrambene industrije, logistike, finansijskih i digitalnih usluga, kao i usluga u vezi s prometom nekretnina.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković naglasila je da je reč o  odgovornom i postepenom pristupu održivom finansiranju koje je NBS započela još 2021. godine, uključujući se u mrežu finansijskih institucija koje se bave zelenim finansiranjem.

Direktor Regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Alesandro Bragonci izrazio je spremnost da se podrži ova inicijativa. On je podsetio da je formiran novi ogranak koji će se time baviti u saradnji sa regionalnim partnerima, kao i da se razvijaju novi garantni instrumenti.

Podsećamo, Vlada Vojvodine najavila je da će u naredne godine uložiti tri miliona evra u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime