Valjevo: USAID sufinansira energetsku sanaciju zgrada

0
Fotografija preuzeta sa sajta leparecvaljeva.rs

Projekat „Bolja energija“ američke agencije USAID sufinansiraće mere energetske sanacije pet stambenih objekata u Valjevu.

Potpisivanju ugovora sa upravnicima stambenih zajednica i izvođačima radova prisustvovali su predstavnici Grada Valjeva, Ministarstva rudarstva i energetike, kao i USAID-a, prenosi zvanični sajt Valjeva.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović istakao je da je Valjevo prošle godine započeo realizaciju projekta unapređenja energetske efikasnosti objekata.

– U okviru tih mera, nalazi se i mera koja se odnosi na unapređenje termičkog omotača u okviru stambenih zajednica. Na konkursu smo imali prijavljenih pet stambenih zajednica i svih pet je prošlo na konkursu. U toku realizacije projekta došlo je do povećanja cena na tržištu i stambene zajednice nisu bile u mogućnosti da nadoknade tu razliku u ceni. Danas smo zajedno tu sa partnerima iz USAID – a, kojima se zaista mnogo zahvaljujemo što su prepoznali situaciju I nadamo se da će ova saradnja biti nastavljena – poručio je Petrović.

Rukovodilac projekta “Bolja energija” Danijel Berg je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa Gradom Valjevom.

– „Bolja energija“ ima za cilj da pomogne Srbiji da smanji potrošnju energije na strani ponude i potražnje. Zadovoljstvo nam je što blisko sarađujemo sa Ministarstvom energetike, koje je omogućilo bespovratna sredstva za rekonstrukciju stambenih objekata. Zgrade troše više od 40 odsto ukupne energije u Srbiji, a mnoge stambene zgrade su izuzetno neefikasne, troše i do 60 odsto primljene energije. Danas smo se dogovorili da sufinansiramo završetak fasada i zajedničkih vrata i prozora – rekao je Berg.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Macura je podsetio da su kroz Nacionalni program energetske sanacije obezbeđene subvencije za 20.000 domaćinstava.

– U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa za oko 100.000 novih domaćinstava. Angažovanje, učešće i doprinos USAID-a je od suštinskog značaja, kako za sam program i lokalne samouprave, tako i za građane, najviše zbog podizanja svesti javnosti o značaju energetske efikasnosti u stambenom sektoru – rekao je Macura.

Projekat “Bolja energija” je petogodišnji projekat kojim USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, kao i da podrži upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovi napori imaju za cilj da doprinesu smanjenju potrošnje energije i emisije štetnih gasova, kao i smanjenju zavisnosti Srbije od fosilnih goriva kroz realizaciju pilot projekata.

Podsećamo, u Valjevu je nedavno na pet lokacija posađeno više od 800 stabala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime