Užice: Akcioni plan za ublažavanje klimatskih promena

0
Foto: uzice.rs

Akcioni plan za ublažavanje klimatskih promena, izrađen u okviru programa “Gradovi i klimatske promene” koji finansira Francuska agencija za razvoj, prezentovan je u Užicu.  

Program se sprovodi kao paralelno finansiranje Operacije za razvojnu politiku efikasnosti javnog sektora i zelenog oporavka Svetske banke, prenosi zvanični sajt Užica.

Program je podržava i realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine. Prema rečima  gradske većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, sve jedinice lokalne samouprave moraju preduzeti korake za prilagođavanje klimatskim promenama. Cilj toga je sprečavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte. To je i obaveza nastala usvajanjem Zakona o klimatskim promenama.

– Zahvaljujući programu “Gradovi i klimatske promene” Grad Užice je između ostalog izabran jer ima Akcioni plan klimatskih promena. Planom su identifikovani najveći zagađivači i izvori zagađenja. U Užicu su to individualna ložišta i saobraćaj. Pored identifikacije uzročnika dobijamo i predloge mera, odnosno aktivnosti koje u narednih 10 godina treba da uvrstimo u naše planske dokumente, kako bi ostvarili smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 45 odsto – rekla je Nada Jovičić.

Lora Mari iz Francuske razvojne agencije navodi da se projekat “Gradovi i klima ” sprovodi u periodu od dve godine. Projekat je usmeren na izradu plana adaptacije na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje izmenjenih klimatskih uslova.

– Konkretno ovde lokalna samouprava je prepoznata kao neko ko treba da doprinese postizanju klimatskog cilja Srbije odnosno smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Cilj današnjeg sastanka jeste da konsultantska kuća “Safege- Suez” predstavi nacrt ublažavanja uticaja klimatskih promena, odnosno mera koje su identifikovane zajedno sa predstavnicima Užica u okviru ovog programa – rekla je Mari.

Program Gradovi i klimatske promene ima za cilj da podrži napore Vlade Srbije da stvori osnove za održiviji zeleni rast i urbani razvoj.

Podsećamo, u Užicu je nedavno otvoren edukativni centar za upravljanje otpadom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime