Užice: 23 miliona za zapošljavanje

0
Fotografija preuzeta sa sajta uzice.rs

Grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje nastavljaju da sarađuju na primeni mera čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti.

Shodno tome, Grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su javne pozive i konkurse za četiri mere aktivne politike zapošljavanja, prenosi zvanični sajt Grada Užica.

Za tu namenu iz budžeta grada opredeljeno je 11,5 miliona dinara dok su sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje 11,2 miliona dinara.

Obezbeđenim sredstvima grad će podržati realizaciju mere stručne prakse koja podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih  još jedna je od mera koja će biti podrđana u ovoj godini. Subvencija se odobrava poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. I ove godine grad podržava pokretanje sopstvenog biznisa kroz dodelu subvencija za samozapošljavanje. Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

U saradnji sa NSZ raspisan je i Javni poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom. Javni rad sprovodi poslodavac – izvođač javnog rada, koga određuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz predhodno pribavljeno mišljenje lokalnog saveta za zapošljavanje  Grada Užica i može se realizovati u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, kulturne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.

Javni pozivi za stručnu praksu i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih otvoreni su do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. avgusta. Drugog juna 2023. godine ističe rok za podnošenje zahteva za subvencije za samozapošljavanje, a prijem zahteva za meru javni radovi vršiće se do 31. maja tekuće godine.

Podsećamo, Užice je nedavno dobilo prvu teretanu prilagođenu za osobe sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime