USAID: Realizovan Projekat za odgovornu vlast

0
Projekat za odgovornu vlast USAID
Foto: Ilustracija, Pixabay

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je 19. januara 2022. godine završetak četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čija je vrednost 8,5 miliona dolara.

Ovim projektom pružena je podrška aktivnostima države u jačanju odgovornosti i borbi protiv korupcije na nacionalnom i lokalnom nivou i obezbeđena podrška usmerena ka ostvarivanju odgovornog upravljanja na svim nivoima vlasti, kroz rad sa lokalnim samoupravama, nezavisnim državnim organima i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima.

Kako se navodi u saopštenju, projekat je obezbedio pomoć za 25 lokalnih samouprava u cilju jačanja transparentnosti, odgovornosti i većeg uključivanja građana u procese odlučivanja.

– Ukupno 25 partnerskih gradova i opština sa kojima smo radili iskazalo je spremnost za unapređenjem transparentnosti na lokalnom nivou. Oni su iznova beležili sve bolje rezultate u okviru godišnjeg Indeksa transparentnosti lokalne samouprave i danas su među najbolje ocenjenim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, ističe Suzan Fric, direktorka misije USAID u Republici Srbiji.

U okviru Projekta je obezbeđena podrška i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u oblasti primene finansijske forenzike u procesuiranju krivičnih dela sa elementima korupcije.

Uz pomoć Projekta, objavljen je Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije, koji predstavlja procesni vodič za istražne organe, javne tužioce i sudije i koji nudi inovativne načine za procesuiranje koruptivnih krivičnih dela i dela sa elementima finansijskog kriminala, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime