UNDP: Konkurs za bolje upravljanje biootpadom

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Meruyert Gonullu

Konkurs za lokalne samouprave koji organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) treba da pomogne da biootpad postane biogas umesto da završi na deponiji.

UNDP ovaj program realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija Slovačke i Nemačkom razvojnom bankom (KfW) sa ciljem  da lokalne samouprave bolje upravljaju biootpadom kao obnovljivim izvorima energije. Osnovni cilj konkursa je efikasnije upravljanje otpadom i bolje sprovođenje Zelene agende u Srbiji, prenosi agencija Tanjug.

Tehnologija kojom se biorazgradivi otpad, na primer organski otpad iz domaćinstava, poljoprivrede, parkova i bašti, pretvara u biogas jedno je od ekološki najprihvatljivijih rešenja za njegovu preradu. UNDP će izraditi studiju kako bi se utvrdio potencijal biootpada raspoloživog na teritoriji najmanje tri lokalne samouprave izabrane putem ovog konkursa. Na osnovu toga daće i preporuke za investiranje u preradu biootpada radi proizvodnje biogasa i komposta.

Sve lokalne samouprave koje budu žele da se prijave, mogu da to da urade na sajtu Zelene agende (https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi) do 25. maja, navodi se u saopštenju.

Ovakva incijativa je korak ka sprovođenju Zelene agende u Srbiji. Proizvodnja komposta i biogasa iz biootpada doprineće smanjenju organskog otpada i emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i kreiranju novih radnih mesta, posebno u ruralnim područjima.

Podsećamo, UNDP je nedavno realizovao i konkurs za inovacije u javnoj upravi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime