Unapređen sistem grejanja u Zdravstvenom centru Surdulica

0
Zdravstveni centar Surdulica
Foto: Printscreen

Umesto postojećeg, zastarelog sistema grejanja u kompleksu Zdravstvenog centra Surdulica, uvodi se nov unapređeni i efikasniji sistem grejanja i snabdevanja toplotom svih objekata kompleksa koji je baziran na biomasu kao obnovljivom izvoru energije.

Od nove kotlarnice do svake klinike ugrađen je novi podzemni toplovod.

U svakoj klinici ugrađena je nova podstanica. Ukopavanjem toplovoda u velikoj meri vrši se ušteda toplote kako smanjenjem same investicije u smislu same ugradnje termo zaštite cevi od hlađenja.

Istovremeno se u ogromnoj meri smanjuju štetni uticaji na životnu sredinu i podiže nivo kompleksa u smislu funkcije higijene i estetike.

Drvna sečka kao biomasa je potpuno prirodan energent sa velikim koeficijentom iskorišćenosti, a samim tim i isplativosti, bez ispuštanja štetnih materija prilikom sagorevanja i sa malim otpadom.

Sistem centralnog grejanja u okviru kompleksa Zdravstvenog centra u Surdulici dugi niz godina koristio je kao toplotni izvor stare kotlarnice locirane u središtu kompleksa, i to u podrumu objekta Internističkog bloka, dečjeg odeljenja i odeljenja fizikalne terapije.

Efikasnost postojećih kotlova je bila veoma loša, kotlarnica na ugalj i nadzemnih toplovodnih trasa, tako da je grejanje objekata bolnice bilo preskupo, veoma loše i ekološki štetno za širi krug stanovništva oko bolnice.

Gorivo koje se koristilo za grejanje svih objekata bio je ugalj.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Surdulica u okviru projekta „Energetska efikasnost opštine Surdulica“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime