Ugostitelji od 1.oktobra moraju da prijave svakog turistu

0
Pomoć hotelijerima u Srbiji zbog korone
Foto: Pixabay.com

Novi informacioni sistem „E- Turista“ počinje sa radom od 1. oktobra, preko kojeg će svi koji pružaju usluge smeštaja moći da unesu zahtev za kategorizaciju.

Zahtev za kategorizaciju će moći da se podnese na republičkom nivou za hotele, motele, turistička naselja i marine, kao i na lokalnom nivou za sobe, kuće za odmor, apartmane, seosko-turistička domaćinstva, najavljeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sistem „E -Turista“  će registrovati u bazu svakog turistu i svi ugostitelji koji pružaju usluge izdavanja smeštaja biće uneti u bazu podataka, čime će svako neprijavljivanje turista biti vidljivo.

U bazu će biti uneti svi ugostiteljski objekti u Srbiji koji pružaju smeštaj, koji po zakonu, po prvi put, ne moraju da se kategorišu.

Iz Ministarstva podsećaju da je zakonom definisano da svako izdavanje nekretnine ispod 30 dana jeste ugostiteljstvo, a i da su donete velike olakšice za porez na dohodak, te tako za dva dana izdavanja ležajeva mogu izmiriti obaveze za porez.

Kako navode iz Ministarstva sistem „E -Turista“ je besplatan i povezuje ugostitelje, jedinicu lokalne samouprave, nadležno ministarstvo, MUP, Republički zavod za statistiku i lokalnu poresku administraciju koja će biti izvor zvanične statistike u ugostiteljstvu.

Preko informacionog sistema „E -Turista“ svaka lokalna samouprava će imati tačne podatke, kao i svaki objekat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime