U petak sednica Skupštine grada Beograda – predlog budžeta iznosi 113,5 milijardi dinara

0
Foto: Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević najavio je za petak sednicu na kojoj će odbornici razmatrati predlog budžeta za 2021. godinu, koji iznosi 113,5 milijardi dinara.

Ukupan obim budžeta Beograda i gradskih opština je 124,9 milijardi dinara – 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za beogradske opštine, precizirao je Nikodijević.

– Mi ćemo u petak usvojiti budžet za 2021. godinu. Beograd nema problema sa finansijskom stabilnošću. I u periodu krize, izazvane virusom korona, dobro smo upravljali gradskim finansijama, imamo stabilne prihode i dovoljno sredstava da servisiramo sve obaveze – rekao je Nikodijević.

On je napomenuo da najveći deo izdvajanja iz gradske kase ide za Sekretarijat za saobraćaj, s obzirom na velika izdvajanja koja Grad ima i prema GSP-u i za saobraćajnu infrastrukturu.

Na drugom mestu su, kako je naveo, obrazovanje i dečija zaštita, nastavlja se i sledeće godine finansiranje boravka dece u vrtićima, državnim i privatnim.

– Ima dovoljno sredstava i za socijalna davanja. Nijedno socijalno davanje po novom budžetu nećemo umanjiti – naglasio je Nikodijević.

On je istakao da 15,5 odsto budžeta ide za investicije.

– Nastavljamo investicioni ciklus u Gradu i, pre svega, projekte započete u ovoj godini završićemo tokom sledeće godine. Tu je najvažnija rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla – rekao je Nikodijević.

Podsetio je da sledeće godine počinje izgradnja četiri podzemne garaže, kao i 14 vrtića, te radovi na izgradnji beogradskog metroa, što će biti omogućeno usvajanjem drugih akata do kraja ove godine.

– Budžet je krajnje izbalansiran, od investicionog do socijalnog dela, i Beograđani nemaji razloga za brigu – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Odbornici će razmatrati i predlog da se prepolove cene zakupa poslovnog prostora u gradu za decembar i januar kao vid pomoći ugostiteljima.

– Zbog situacije u vezi sa virusom korona izaći ćemo u susret ugostiteljima koji koriste poslovni prostor grada Bepgrada i umanjićemo 50 odsto cene zakupa za decembar i januar. Trudimo se da koliko god možemo, pomognemo, pre svega privredi na teritoriji Beograda – naveo je Nikodijević.

Dodao je da Beograd prati mere Vlade Srbije, ali i donosi neke koje su u nadležnosti lokalne samouprave, tako da je moguće da će, u zavisnosti od situacije, biti i neke dodatne pomoći privrednicima.

Pred odbornicima će se naći i veći broj planova regulacije, a Nikodijević navodi da će se ovog puta razmatrati nekoliko planova velikog obuhvata koji se prvi put odnose na neke delove Palilule, na levoj obali Dunava.

– Za naselje Ovča obuhvat dva plana je više od 125 hekatra, što je ogromna površina. Namera nam je da stvaramo mogućnost da se planski gradi i da ljudima omogućavamo da ono što imaju od svoje privatne imovine stave u funkciju, da mogu da zidaju legalno objekte – rekao je Nikodijević.

Time se, prema njegovim rečima, omogućava izgradnja komunalne infrastrukture, kako bi građani imali priključke koji su im neophodni.

– Predviđen je i stambeni deo, kao i komercijalne zone. To je veliki plan koji smo dugo čekali i koji će, nadam se, biti usvojen na ovoj sednici – zaključio je Nikodijević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime