U Novom Sadu zabeležen rast noćenja domaćih turista

0
godišnjica Privredne komore Vojvodine
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Prvi put od februara meseca ove godine, zabeležen je rast noćenja u Novom Sadu, saopšteno je iz Turističke organizacije tog grada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti ostvarili su 4,1% više noćenja u oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. godine.

Ako posmatramo samo podatke za Novi Sad, bez prigradskih naselja, rast je još veći (12,8%).

Od početka pandemije u našoj zemlji, Turistička organizacija Grada Novog Sada prilagodila se novim uslovima promocije destinacije, i pokrenula brojne nove onlajn promotivne kampanje na društvenim mrežama Facebook i Instagram od marta do danas.

– Za nas u TONS-u najvažnije je da Novi Sad održimo u fokusu interesovanja naših potencijalnih turista i to činimo svakodnevno putem onlajn kampanja, a u tome nam je pomogla i poslednja objava u časopisu Forbes, koji je Srbiju preporučio kao destinaciju za posetiti, naročito gradove, gde se Novi Sad izdvaja po svojoj raznovrsnoj i kulturnoj ponudi, zbog čega i nosi naziv Srpska Atina – saopšteno je.

U oktobru 2020. godine, prema izvoru od strane novosadskih hotela, ostvareno je ukupno više noćenja (18.705) nego u septembru ove godine (13.219) iako je broj dolazaka bio isti u oba meseca (5.882 oktobar, 5.848 septembar).

Dakle, ne samo da se povećao broj noćenja, nego i dužina boravka turista, navedeno je u saopštenju.

Prosečna dužina boravka u septembru je iznosila 2,26 dana, dok je u oktobru iznosila 3,18 dana. Takođe je zanimljivo da je oktobar mesec najjači po broju noćenja (18.705) na nivou tekuće godine. Bolji je čak i od januara (16.530). Međutim, i dalje ne može da se poredi sa noćenjima iz oktobra prošle godine (33.046).

U periodu januar – oktobar 2020. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je nešto veći broj stranih turista, u odnosu na domaće turiste. Najveći broj stranih turista koji su ušli u naše info centre u navedenom periodu, poreklom su iz Turske, zatim Rusije, Izraela, SAD-a, Poljske, Nemačke, Španije, Francuske, Kine, Mađarske.

– Interesantno je napomenuti da je gotovo trećina posetilaca koja je ušla u naše info centre u oktobru mesecu bila iz Izraela (njih 30 od ukupno 95 posetilaca uključujući i domaće turiste). Na drugom mestu, po brojnosti u oktobru mesecu, su turisti iz SAD-a – piše u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime