U Kragujevcu je u toku izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda

0
Najsigurniji zatvor u Srbiji
Foto: Pixabay.com

U Kragujevcu je u toku izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, površine oko 22.000 m2 i kapaciteta za 500 lica lišenih slobode, potvrdili su za InfoKG iz Ministarstva pravde.

Kompleks, koji će se sastojati od 11 objekata, gradi se u blizini postojećeg zatvora u Petrovcu. Vrednost izgradnje i opremanja je 28 mil EUR, a radovi će biti okončani do kraja 2022.

U Kragujevcu je početkom ove godine otpočela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, koji će biti jedan od najsigurnijih zatvora u Srbiji i biće zatvorenog tipa, kapaciteta za 500 lica lišenih slobode.

– Kompleks će se nalaziti na prostoru postojeće ekonomije Okružnog zatvora u Kragujevcu koji je parcelacijom odvojen u posebnu celinu. Centralni zatvorski objekat će da se prostire na 12.700 m2. Zavod će imati 265 soba, uključujući samice, kao i sobe za osobe sa invaliditetom i bolničke sobe u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila – saopštili su za InfoKG iz Ministarstva pravde.

Dodaju da će Zavod imati najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

– Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i biće ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom. Takođe, ceo kompleks će biti pokriven sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije – poručuju iz Ministarstva pravde.

Novi Kazneno-popravni zavoda imaće i izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi će se nalaziti medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

– Navedene radionice i generalno obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa stručnog osposobljavanja nastavila kontinuirana obuka osuđenih lica, s ciljem lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne – saopštili su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde poručili su da će prilikom izgradnje ovog zavoda biti ispoštovani svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišena slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama.

– Sobe će biti opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici i VP Domu u Kruševcu čime će se ostvariti značajne uštede u odnosu na tržišne cene i uposliti osuđena lica i štićenici koji su prošli obuku u navedenim ustanovama za ove poslove – poručili su iz Ministarstva pravde.

Vrednost izgradnje i opremanja novog Kazneno-popravnog zavoda je 28 mil EUR. Od toga, Razvojna banka Saveta Evrope je kreditirala 17 mil EUR, a Republika Srbija sufinansirala sa 11 mil EUR koji se odnose i na opremanje objekata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime