Svetski dan metrologije – Merimo danas za održivo sutra

0
Foto ilustracija, pexels adnrey grushnikov
Foto ilustracija, pexels adnrey grushnikov

Danas je Svetski dan metrologije, dan kada se obeležava godišnjica potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine koja je obezbedila osnovu za koherentan sistem merenja širom sveta.

Ove godine, 20. maj, Svetski dan metrologije se obeležava pod sloganom “Merimo danas za održivo sutra”. Održivost, kao tema Svetskog dana metrologije 2024. godine, izabrana je zbog njene važnosti za različite mogućnosti merenja koje su ključne za negovanje održive globalne ekonomije i životne sredine. Primeri za to uključuju merenje potrošnje energije u industriji, građevinarstvu i transportu, upravljanje resursima u poljoprivredi i šumarstvu, identifikovanje izvora zagađenja i postavljanje ciljeva za zaštitu životne sredine. Precizna merenja emisije izduvnih gasova iz vozila i potrošnje goriva su od vitalnog značaja za usklađenost sa propisima i uspostavljanje održivih opcija transporta. Procena i upravljanje proizvodnim procesima i tokovima otpada, olakšano preciznim merenjima, doprinose poboljšanju upravljanja životnom sredinom, navedeno je na sajtu Direkcije za mere i dragocene metale.

Širom sveta, nacionalni metrološki instituti kontinuirano unapređuju nauku o merenju razvijajući i potvrđujući nove tehnike merenja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime