Šta znače najnovije olakšice NBS u otplati kredita

0
Foto: Pixabay.com

Narodna banka Srbije po hitnom postupku donela je mere koje bi trebalo dodatno da olakšaju otplatu kredita fizičkim licima i preduzetnicima po isteku moratorijuma.

Olakšice se odnose na one koji su izgubili posao u vreme pandemije, poljoprivrednike i preduzetnike sa nižim primanjima i lizing ugovorima, kao i na one koji duže od mesec dana kasne sa otplatom kreditnih obaveza.

Zainteresovani već od srede mogu da se jave banci, a odgovor će dobiti u roku od 30 dana.

Nije klasični treći moratorijum ali su nove mere početak presudne trke banaka sa kovidom do početka vakcinacije.

Strah od većeg otpuštanja u narednoj godini po prestanku moratorijuma, Narodna banka na ovaj način pokušava da predupredi.

Nove mere predviđaju zastoj u otplati problematičnih pozajmica sa grejs periodom od pola godine, ali sa ciljanom pomoći najugroženijim klijentima.

Kako se kamata u vreme grejs perioda ne naplaćuje, ali ipak obračunava, savet je da klijenti, ako su u mogućnosti, bar nju plaćaju dok miruje otplata kredita.

„Nakon prestanka grejs perioda ili te pauze, nastavljaju da plaćaju ratu kredita u istom iznosu ili čak i manja koja je bila prethodna. Neće se rata kao u slučaju prvog i drugog moratorijuma povećavati i na taj način oni će biti u istoj situaciji u kojoj su bili pre grejs perioda“, objašnjava direktor sektora u Narodnoj banci Srbije Bojan Terzić.

Produžiće se, kaže, rok otplate kako ta rata neće biti veća.

Foto: Pixabay.com

Klijenti dužni da podnesu zahtev bankama 
Za razliku od prethodnih moratorijuma koji su išli po automatizmu, ovoga puta preduzetnoci ili fizička lica koja su u problemu moraće sama da odu u banku i da traže zastoj u otplati koji je sada šest meseci.

Prednost koje će banke davati takvim licima jeste da oni imaju ispod prosečne mesečne zarade ili prosek koji je manji od 120 hiljada dinara u odnosu od pre pandemije ili na lica koja imaju veća kreditna opterećenja na prihode od 40 odsto.

Klijenti su dužni da narednih sedam dana podnesu zahtev bankama, ali ukoliko i posle Nove godine klijent izgubi posao i uđe u probleme, moći će da zatraži zastoj u otplati do kraja aprila.

Banke imaju para da finansiraju mere 
U bankama tvrde da imaju para da finansiraju ove mere i da su ovakvi potezi u cilju sprečavanja ličnog bankrota.

„Naravno, sve ove mere imaju zadatak da odlože tu obavezu . Što se tiče obaveze građana i privrede, mala mikrio i srednje preduzeća su najčešće i pogođena u ovakvim situacijama i ova mera je za njih“, kaže Vladimir Vasić za RTS.

Garantna šema za privredu moratorijum jedan i dva kao i najnovije mere za privredu i građane, prema mišljenju bankara, biće za sada dovoljne da spreče povećanje nenaplativih kredita koji su za sada zanemarljivi.

Pogotovo jer su u ovoj godini porasle i stambene pozajmice za 13 odsto, ali i keš krediti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime