Srbija: Više od 10 miliona evra za inovacije

0
Fotografija preuzeta sa sajta inovacionifond.rs

Fond za inovacionu delatnost podsetio je privatni i akademski sektor da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i tehnologija.

Vrednost javnog poziva je 10,3 miliona evra, saopšteno je na zvainčnom sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata preduzeća je 15. septembar 2023. godine, a prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije se dostavljaju online, putem Fondovog portala.

U okviru novog paketa podrške, Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu, u zavisnosti od programa.

Program ranog razvoja

Program ranog razvoja (Mini Grants Program) namenjen je startapima koji su u fazi validacije poslovne ideje ili ranoj fazi razvoja novih proizvoda za kojom postoji potreba na tržištu. Cilj programa je da se obezbeđivanjem finansiranja za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom podstakne inovativno preduzetništvo i omogući opstanak poslovanja tokom kritične faze istraživanja i razvoja. Startapima je na raspolaganju do 120.000 evra po projektu, odnosno do 70% ukupno odobrenog budžeta projekta.

Program sufinansiranja inovacija

Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) namenjen je preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod. Etabliranim preduzećima u okviru ovog programa na raspolaganju je 500.000 evra po projektu, odnosno do 60%/70% ukupnog budžeta projekta.

Program saradnje nauke i privrede 

Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme Program) ima za cilj da unapredi industrijska istraživanja tako što će podstaći preduzeća iz privatnog sektora i naučnoistraživačke organizacije iz javnog sektora da sprovode zajedničke projekte u okviru konzorcijuma sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, kao i inovativne tehnologije sa značajnim uticajem na budući razvoj i tržišnim potencijalom. Fond kroz ovaj program podrške dodeljuje do 500.000 evra po projektu, odnosno do 60%/70% ukupnog budžeta projekta.

Detalji programa i neophodna dokumentacija za prijavu nalaze se na internet prezentaciji Fonda, a u cilju što bolje informisanosti i pripreme, tokom trajanja javnog poziva Fond organizuje i online Info sesije za sve zainteresovane podnosioce prijava svakog četvrtka od 13 časova.

Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su kroz IPA projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, koji Fond za inovacionu delatnost sprovodi zahvaljujući zajedničkom ulaganju Srbije i Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime