APR: Pozitivno poslovanje finansijskih institucija

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Pixabay

Srpske finansijske institucije zabeležile su pozitivan rezultat tokom poslovanja u 2022. godini, uprkos kriznom periodu.

Banke, kao glavni nosioci finansijskog sistema, ostvarile su pozitivan rezultat perioda u visini od 87.766 miliona dinara, koji je na godišnjem nivou porastao za 77,9 odsto, prenosi zvanični sajt Agencije za privredne registre.

Nastavkom ukrupnjavanja bankarskog sektora, u 2022. godini je poslovala 21 banka, što je dve manje u odnosu na prethodnu godinu, a to je posledično dovelo do smanjenja broja zaposlenih za 192 u odnosu na prethodnu godinu.

U sektoru osiguranja je realizovan ukupan dobitak od 8.212 miliona dinara, koji je umanjen za 26,1 odsto, a pad pozitivnog rezultata perioda beleži i tržište lizinga, na kome je 12 davalaca finansijskog lizinga generisalo dobitak od 1.044 miliona dinara,  manji za 14,4 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je broj zaposlenih tek neznatno smanjen.

Poslujući na plitkom i još uvek malom tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva ostvarila su pozitivan neto rezultat koji je smanjen za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupan dobitak od 203 miliona dinara koji je umanjen za 12,3 odsto, dok je broj zaposlenih ostao gotovo na nivou iz prethodne godine.

Društva za upravljanje investicionim fondovima prešla su u sferu negativnog rezultata, ostvarivši gubitak u iznosu od osam miliona dinara, pri čemu je poslovalo jedno društvo više nego u 2021. godini. Dobrovoljni penzijski fondovi (7) i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom (24), čijom imovinom su upravljala pomenuta društva, takođe, su zabeležila negativne rezultate.

Podsećamo, Agencija za privredne registre uspostavila je saradnju sa Agencijom za sprečavanje korupcije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime