Srbija: Uredba o finansiranju energetske efikasnosti

0
Fotografija preuzeta sa sajta srbija.gov.rs

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini.

Uredba predstavlja strateški i zakonodavni okvir za efikasno korišćenje energije, a za krajnji rezultat ima povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnoti, prenosi zvanični sajt Vlade Srbije.

Programom je utvrđeno više ciljeva – ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih, savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe i zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Takođe, predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili dela sistema efikasnijim sistemima, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju.

Podsećamo, Vlada Srbije je preko Ministarstva privrede izdvojila 800 miliona dinara za infrastrukturne projekte.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime