Srbija: Ko će imati pravo na manju cenu energenata?

0
struja poskupljenje
Foto; Ilustracija, Pexels

Građani iz socijalno ugroženih kategorija imaće status energetski ugroženih kupaca, čime će steći pravo da energente plaćaju po povlašćenim cenama.  

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji Uredbu o energetski ugroženom kupcu, piše Blic Biznis. Da bi domaćinstva ostvarila pravo na povlašćene cene, uslov je da primanja ne prelaze 18.000 dinara, u slučaju domaćinstva sa jednim članom. Za domaćinstva sa šest i više članova primanja moraju da budu do 70.000 dinara.

Pravo na status energetski ugroženog kupca imaju ljudi lošeg materijalnog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Takođe, postoji i zdravstveni uslov koji se odnosi na osobe kojima je električna energija omogućava održavanje vitalnih funkcija.

– Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas – rečeno je za „Blic Biznis“ iz resornog Ministarstva.

Pripremljena Uredba je u postupku usvajanja, a iz Ministarstva rudarstva i energetike procenjuju da će električnu energiju i gas po povlašćenim cenama moći da kupuje oko 191.000 građana. To je gotovo tri puta više u odnosu na trenutni broj povlašćenih po ovom pitanju. Razlog za to je povećan prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje ovog statusa.

Uredba o energetski ugroženom kupcu koja je trenutno na snazi omogućava umanjenje mesečnog računa za iznos utvrđen množenjem utvrđene količine potrošene struje sa višom dnevnom tarifom iz zelene zone uvećane za 10 odsto. Umanjenje mesečne obaveze za gas se obračunava množenjem utvrđene količine koja je potrošena sa tarifom za potrošače iz grupe domaćinstva koje snabdeva Javno preduzeće „Srbijagas“ uvećanom za pet odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime