Srbija: Smanjenje zavisnosti od uglja u energetici

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Dekarbonizacija energetskog sektora jedan je od najvažnijih zadataka Srbije kao zemlje koja nastoji da postane članica EU.

Na otvaranju Beogradskog energetskog foruma ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izrazila je nameru zaokreta Srbije u energetskom sektoru, ali i podsetila da je u pitanju veoma dug i zahtevan proces, prenosi zvanični sajt Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je rekla da ne postoij „čarobni štapić“ kojim bismo mogli da se preko noći odreknemo dve trećine električne energije koju dobijamo iz uglja.

– U skladu sa tom vizijom planiraćemo razvoj našeg energetskog sektora, na čemu radimo kroz izradu nove Strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. i Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, za koji očekujemo da bude usvojen u toku ove godine. Naši ciljevi biće ambiciozni ali realni, kako bismo obezbedili da imamo sigurnost snabdevanja i da naš proces energetske tranzicije bude finansijski održiv i socijalno pravedan za rudarski sektor i sve zaposlene u tom sektoru – rekla je Dubravka Đedović.

Ona je istakla da je udeo od 45 odsto obnovljivih izvora energije realan cilj kad je reč o učešću ovih izvora u proizvodnji električne energije, dok bi kod finalne bruto potrošnje cilj trebalo da bude između 30 i 40 odsto.

– Očekujemo da vrlo brzo Vlada usvoji listu prioritetnih projekata koja obuhvata za ceo energetski sektor, a prve indikacije su da je potrebno u narednim godinama da uložimo više od 15 milijardi evra. Ulagaćemo više u solarnu energiju iz proizvodnih kapaciteta u vlasništvu države, u izgradnju HE Bistrica, a razmotrićemo i da li ima tehničkih i ekonomskih uslova za gradnju HE Đerdap 3 – dodala je Dubravka Đedović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime